Slovenija
19 ogledov

Kadovi prihodki upokojencem

Ekonomski lastnik premoženja bodo upokojenci, pravi minister Križanič. (Foto: Al Žurnal24 main
Medtem ko je finančni minister Pahorju predstavil način preoblikovanja Kada, minister za razvoj Mitja Gaspari pričakuje javno opravičilo podmladka SD.

Kapitalska družba (Kad) ostaja, so se dogovorili na sestanku pri predsedniku vlade. Po novem bo Kad gospodaril le s kratkoročnimi finančnimi naložbami. Dohodki bodo v celoti pripadali Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz), in sicer prek obveznice, ki jo bo izdal Kad.

Morebitne težave bodo, tako pravi finančni minister Franc Križanič, reševali bodisi z delno odprodajo te obveznice bodisi z zadolževanjem.

Strateške deleže bo upravljala agencija, ki jo ustanavljajo s posebnim zakonom (danes ga bo obravnaval parlamentarni odbor). Iz Kada bo izdvojena zavarovalnica, ki bo skrbela za štiri pokojninske stebre.

Sod ostaja, DSU zbogom
Tudi Slovenska odškodninska družba (Sod) ostaja. Za njene obveznosti bo še naprej jamčila država. DSU bo večino svojega premoženja prenesel na Sod, ta pa bo prevzel njegove obveznosti.

Upravljanje nepremičnega premoženja bo preneseno na državno agencijo za upravljanje nepremičnega premoženja, ki je prav tako v ustanavljanju.

Gaspari na nož s podmladkom SD
Mitja Gaspari pravi, da so izjave podmladka navadna laž, podtikanje in neresno delovanje skupine, ki se imenuje Mladi forum.

Pri slednjem namreč očitajo vladi, da pod krinko vstopanja v članstvo Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) izvaja brezglavo privatizacijo.

Gaspari je pojasnil, da OECD ni nikoli pogojeval, na kakšen način in kateri delež državne lastnine mora biti privatiziran pred možnostjo vstopa Slovenije v prestižno povezavo.

Minister pojasnjuje, da se oba zakona, ki sta za to potrebna, torej o agenciji za upravljanje državnega premoženja ter o preoblikovanju Kada in Soda, že pripravljata.

Zakon o agenciji za upravljanje z državnim premoženjem bo po Gasparijevih besedah sprejet do konca meseca. Ta zakon je tudi glavni pogoj za članstvo v OECD.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.