Slovenija
20 ogledov

Kadrovanje pred koncem

SEJA, PAHOR, SVETLIK Žurnal24 main
Državna uprava. Kljub vladni zavezi o zmanjšanju števila zaposlenih letos 725 novih uslužbencev. Kabineti. Ministri zaposlujejo uslužbence, vezane na njihov mandat, čeprav se ta izteka.

Čeprav se je vlada zavezala, da bo število javnih uslužbencev letos zmanjšala za en odstotek, je njihovo število do 1. oktobra spet naraslo (do 1. avgusta je državni upravi število uslužbencev uspelo zmanjševati, a le za 0,4 odstotka).

Zgolj v najožji državni upravi – ministrstva in organi – je po podatkih ministrstva za javno upravo (MJU) novozaposlenih 725 ljudi, od tega 232 za nedoločen čas. Podatka, koliko ljudi je državno upravo v tem času zapustilo, nam niso posredovali.

Odpuščanje nepotrebno

Enoodsotno zmanjšanje števila zaposlenih je po mnenju nekdanje ministrice za javno upravo Irme Pavlinič Krebs mogoče doseči “brez odpuščanja, pri čemer je mogoče tudi selektivno nadomeščanje tistih uslužbencev, ki se upokojijo ali dajo odpoved”.

Če se odhodi uslužbencev v pokoj v celoti ne bi nadomeščali, bi se število uslužbencev na letni ravni zmanjšalo za okoli dva odstotka.

“Kabinetne zaposlitve”

Posamezen minister je upravičen v svojem kabinetu hkrati zaposliti največ štirih ljudi, ki so vezani na njegov mandat. Od junija so ministrstva za nedoločen čas zaposlile štiri takšne.

Dva so zaposlili na ministrstvu za delo ter po enega na MJU in ministrstvu za pravosodje (koliko razpisov je na ministrstvih še odprtih in na katerih področjih so oziroma bodo še zaposlovali, si lahko ogledate v dejstvih).

Za celoten javni sektor skupnih podatkov o zaposlovanju do oktobra nismo dobili, v prvih sedmih mesecih pa se je število uslužbencev povečalo za 309. K tej številki sta največ prispevali zdravstvo in socialno varstvo.

Učijo jih iskati sodelavce

Upravna akademija, ki deluje v sklopu MJU, štirikrat na leto prireja seminar, na katerem uslužbence izobražujejo o pravnem urejanju postopka zaposlovanja javnih uslužbencev “od ugotovitve potrebe po novi zaposlitvi do sklenitve pogodbe o zaposlitvi ter prijave novozaposlenega v obvezna socialna zavarovanja”.

Predavajo jim tudi o notranjem razporejanju in premeščanju. Seminar traja šest ur in je za udeležence brezplačen, davkoplačevalce pa stane do dobrih 800 evrov na tečaj.

Komentarjev 1
  • mirko 21:42 24.oktober 2011.

    Zaposlitve v javni in državni upravi za nedoločen čas(za stalno) bi morali prepovedat in ukinit. Saj se na takšnih pravnih podlagah v sloveniji nikakor ne moremo pogovarjat o ubedbi fleksibilnega delovnega trga. Tukaj se točno vidi, da politika govori eno, ...prikaži več dela pa ravno obratno. Verjetno so politiki mislili o uvedbi fleksibilnejšega delovnega trga samo za gospodarstvo v zasebnem sektorju. To pa že itak obstaja, saj se za nedoločen čas v zasebnem sektorju že dolgo ne zaposluje več.