Slovenija
916 ogledov

Kadrovska stiska se še povečuje

bolnišnica Jesenice Facebook Splošna bolnišnica Jesenice
Število okužb med zaposlenimi v Splošni bolnišnici Jesenice je od ponedeljka,ko jih je bilo 19, poskočilo na 27.

Ob povečanju števila okužb z novim koronavirusom na Gorenjskem in po celotni državi narašča tudi število okuženih zaposlenih v jeseniški bolnišnici. V petek so med zaposlenimi imeli 12 potrjenih okužb, večinoma med osebjem v zdravstveni negi, v ponedeljek je številka poskočila na 19, danes pa jih je že 27.

Poleg 27 zaposlenih, ki so zaradi pozitivnega testa na okužbo v bolniškem staležu, je odsotnih še sedem zaposlenih, ki so v karanteni ali izolaciji. Bolnišnico zato pesti velika kadrovska stiska. "Poleg že siceršnjega pomanjkanja medicinskih sester imamo ob sedanjem izpadu velik kadrovski problem," je poudaril direktor bolnišnice Mark Toplak.

Covid intenzivna enota UKC Maribor Zdravje Uradni podatki: Številka še višja kot včeraj

Nehali izvajati nenujne posege

Zaradi pomanjkanja kadrov so zaprli oddelke abdominalne kirurgije, poškodbene kirurgije in gastroenterologije, težave z izvajanjem programa imajo tudi na drugih oddelkih. Tako so v bolnišnici nehali izvajati nenujne posege. Zaradi kadrovskega manjka težko pokrivajo še dejavnost dialize.

V bolnišnici imajo trenutno tudi šest bolnikov, okuženih z novim koronavirusom, saj jih zaradi situacije v državi ne premeščajo več v druge bolnišnice. Jeseniška bolnišnica sicer uradno ni postala covid bolnišnica, saj na morebitni sklep ministrstva še čakajo. So pa v prvem nadstropju uredili oddelek za covid-19, tako kot spomladi v času epidemije.

"Trenutne razmere v bolnišnici so zakomplicirane. Ker imamo tudi covid-19 bolnike, smo se že začeli reorganizirati," je povedal Toplak. Pojasnil je, da to vpliva tudi na ostale programe. "Izvajali bomo vse, kar je nujno in kar je možno izvajati, o čemer odloča stroka," je izpostavil novi direktor jeseniške bolnišnice.

Janez Janša Slovenija Te ukrepe naj bi že danes sprejela vlada

Več okužb v domovih za starejše

Povečanje števila okuženih se odraža tudi v domovih za starejše občane. Na Gorenjskem so tako v teh dneh zabeležili okužbe v več domovih, do večjih žarišč pa zaenkrat ni prišlo.

V Domu starejših občanov Preddvor so okuženi štirje stanovalci in en zaposlen. Še pet okužb so do ponedeljka zaznali v Centru slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka, kamor se je v začetku prejšnjega tedna iz bolnišnice vrnila okužena stanovalka.

Konec tedna so bili o okuženi uporabnici pomoči na domu, ki se je okužila v eni od bolnišnic, obveščeni tudi v Domu Petra Uzarja Tržič, kjer so nato odkrili okužbo še pri eni zaposleni. Danes pa o okužbi poročajo tudi iz Doma Taber. V cerkljanskem domu starejših občanov so namreč v sredo potrdili okužbo pri eni zaposleni, ki pa že skoraj teden dni ni bila v delovnem procesu, zato je nadaljnji prenos okužbe manj verjeten.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Covid_1984 19:50 08.oktober 2020.

    nehajte s temi brezveznimi, znanstveno ničnimi, testi in bo takoj mir.