Slovenija
16 ogledov

Kadrovske upadajo

Štipendije Žurnal24grafika
Študenti in dijaki. Kadrovskim štipendijam se raje odrečejo, kot da bi morali sprejeti službo pri štipenditorju.

Medtem ko število državnih štipendij v zadnjih letih raste, zanimanje za kadrovske štipendije upada.

Kot pojasnjujejo na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ), so razlogi tako na strani delodajalcev kot na strani štipendistov. Delodajalci se za podeljevanje kadrovskih štipendij ne odločajo zaradi trenutne negotovosti na trgu; ker imajo sami finančne težave in štipendij niso zmožni izplačevati, po drugi strani pa štipendista pozneje tudi niso zmožni zaposliti.

"Deloma gre tudi za spremembo strukture delodajalcev na trgu, saj prevladujejo mikropodjetja, med katerimi je število potencialnih štipenditorjev precej zanemarljivo," razlagajo na MDDSZ.

In čeprav so kadrovske štipendije v primerjavi z državnimi in Zoisovimi precej višje, se tudi dijaki in študenti štipendijam pri podjetjih ogibajo, ker bi se morali po koncu štipendiranja pri štipenditorju zaposliti, kar pa – po besedah MDDSZ – "razumejo kot neke vrste omejitev".

Podjetja sicer najraje štipendirajo strojnike, elektrotehnike in informatike.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.