Slovenija
5 ogledov

"Kadrovski vrtiljak je še hujši, kot je bil prej"

Danilo Grašič Dagmar Komar Marko Golob Nik Rovan
Agenciji za upravljanje kapitalskih naložb RS (AUKN) je lani uspelo izboljšati poslovanje državnih podjetij, so na novinarski konferenci poudarili predstavniki vodstva agencije. Član uprave agencije Marko Golob je izpostavil še večjo transparentnost in nadzor nad poslovanjem državnih podjetij.

V agenciji so ponovno izpostavili svoj prispevek k upravljanju državnih naložb, ki ga velik del politike ne priznava. "Podjetja prvič vedo, kaj so njihovi cilji, prvič imamo nadzor in vemo, kako se gibljejo ključni kazalci. Imamo transparentnost," je Golob spomnil na dejstvo, da AUKN svoje odločitve sproti objavlja in so tako na voljo ne le vladi, pač pa tudi vlagateljem in javnosti.

Ob tem pa je poudaril, da AUKN ne le da "ni dobila podpore" pri razčiščevanju nepravilnosti poslovanja državnih družb, pač pa se ji je celo "metalo polena". Glede izzivov upravljanja, na katere AUKN opozarja že dalj časa, pa je Golob poudaril, da so se le še zaostrili.

"Kadrovski vrtiljak je še hujši, kot je bil prej, zaradi tega je klientelizem še večji problem. In verjetnost, da bomo dobili učinkovite nadzorne svete, se je zmanjšala. S tem bo problem korupcije verjetno samo še večji, kot je zdaj," pravi Golob.

Član uprave AUKN je komentiral tudi oblikovanje holdinga za upravljanje z državnim premoženjem. "Holding je lahko zelo uspešen," je menil, a dodal, da je nujno institucionalni okvir napolniti z vsebino. "Za pripravo takega zakona bi potrebovali krepko več kot par tednov," je menil in posvaril, da je treba zadeve v zvezi s tem natančno premisliti.

Dobičkonostnost kapitala z -2,68 na 0,23 %

Iz letnega poročila AUKN za leto 2011 sicer izhaja, da so družbe, v katerih ima država lastniški delež, lani kljub skupni izgubi izboljšale čisto dobičkonosnost kapitala. Dobičkonosnost kapitala 76 družb, s katerimi upravlja AUKN, je lani znašala 0,23 odstotka, potem ko je bil leto prej ta kazalec pri -2,86 odstotka.

Premoženje družb se je lani povečalo za 2,5 odstotka na 8,84 milijarde evrov. Čisti prihodki od prodaje so se zvišali za 12,8 odstotka na 10,49 milijarde evrov, medtem ko se je čista izguba zmanjšala na tretjino tiste iz leta 2010 – s 396 milijonov evrov na 136 milijonov evrov. Država je lani z naslova lastniških deležev v družbah prejela za 33,79 milijona evrov dividend.

Golob je rezultate komentiral z besedami, da se, kot kažejo rezultati, poslovanje državnih podjetij da izboljšati in s tem povečati donos državnih naložb. "Ko vam nekdo reče: ne da se, vse je treba prodati večina teh ljudi ni nikoli niti eno uro delala v kakšnem resnem podjetju," je ocenil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.