Slovenija
1524 ogledov

Kadrovsko stisko s področja socialne nege bodo reševali delavci s Filipinov

slovenija 06.01.11, dom starejsih obcanov Siska, dom za ostarele, dom, upokojenc Anže Petkovšek
V začetku aprila naj bi minister Luka Mesec na Filipinih podpisal memorandum, ki bo omogočil lažje zaposlovanje Filipincev v Sloveniji. Formalna pot za zaposlovanje Filipincev pri nas še ne obstaja.

Kot vse evropske države se tudi Slovenija sooča s pomanjkanjem delovne sile. Ker je pritok delovne sile iz držav nekdanje Jugoslavije začel usihati, se vlada Roberta Goloba ozira po bolj oddaljenih državah. Filipini veljajo za eno največjih izvoznic delovne sile. 

V socialni negi tam, kjer ni neposrednega stika z uporabniki

Filipinci naj bi reševali tudi problem pomanjkanja delovne sile na področju socialne nege. "V poklicih, kjer ni neposrednega stika z oskrbovanci, saj imamo v začetku jezikovno bariero. A imamo veliko poklicev, kjer ni neposrednega stika z uporabniki," je za TVS pojasnil državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Igor Feketija. 

V Manili letos zaživel slovenski konzulat 

Tujci v Sloveniji predstavljajo že okoli 14 odstotkov delovnega prebivalstva. Delež Filipincev je majhen, saj so bili postopki za zaposlitev delavcev s Filipinov do zdaj dolgotrajni in zapleteni, kar pa bo po odprtju konzulata lažje, saj Filipincem zaradi urejanja administrativnih postopkov ne bo več treba v Tokio, pač pa bodo to lahko opravili v Manili. 

Letno v Slovenijo 2000 Filipincev: Številka je pretirana

Lani je bilo izdanih 84 soglasij k enotnemu dovoljenju za prebivanje in delo filipinskih državljanov, največ za kuhinjske pomočnike, mesarje, kuharje, proizvodne delavce ter voznike težkih tovornjakov in vlačilcev. Po odprtju konzulata in podpisa memoranduma naj bi po nakaterih napovedih v Slovenijo prišlo delat 2000 Filipincev na leto, a strokovne službe na vladi menijo, da je ta številka pretirana. Nove kadre s Filipinov  pričakujejo tudi v turizmu.

"Našim delodajalcem moramo povedati, da si ne smemo in ne moremo privoščiti kršitev pravic delavcev. Tudi na Filipine bi zaokrožila zgodba, če se bo z delavci ravnalo grdo in bo konec," ob tem opozarja generalna direktorica Zavoda za zaposlovanje Metka Barbo Škerbinc.

Sporazume o zaposlovanju in socialni varnosti vlada želi podpisati tudi z Moldavijo, Gruzijo, Ukrajino in Turčijo.

dezurni@styria-media.si