Slovenija
39 ogledov

Kaj bo država še jemala in kaj bo dala nazaj

Dušan Mramor Anže Petkovšek
Višji DDV ostaja, pri državnih štipendijah, otroških dodatkih in plačah v javnem sektorju pa nekaj odmrznitev.

DZ je danes s 53 glasovi za in 27 proti potrdil novelo zakona o davku na dodano vrednost (DDV), s katero se bo v krizi zvišani stopnji tega davka ohranilo kot trajen ukrep. DDV je vlada z 20 na 22 odstotkov in z 8,5 na 9,5 odstotka dvignila julija 2013, kot protikrizni ukrep pa bi moral veljati le do konca letošnjega leta.

Podaljšali varčevanje pri otroškem dodatku in državnih štipendijah. 

Del zakona za uravnoteženje javnih financ, ki je v petem in šestem dohodkovnem razredu znižal otroški dodatek za deset odstotkov, bo po spremembi prenehal veljati, za upravičence iz sedmega in osmega dohodkovnega razreda pa se omejitev glede prejemanja otroškega dodatka podaljšuje.

Po Zujfu bi morali biti tisti iz petega dohodkovnega razreda znova upravičeni do državne štipendije, a so uvedli prehodno obdobje, v katerem bodo do štipendiej upravičeni le tisti, pri katerih povprečni mesečni dohodek na osebo ne presega 56 odstotkov neto povprečne plače.

Plačna lestvica se bo sprostila prihodnje leto

Nekaj daril in nekaj podaljšanj varčevalnih ukrepov pa bodo dobili zaposleni v javnem sektorju. Septembra 2016 se bo sprostila znižana plačna lestvica. Regres bo prihodnje leto višji, čeprav še vedno nekoliko znižan. Redna delovna uspešnost se tudi v letu 2016 ne bo izplačevala, prav tako ostajajo omejitve pri izplačevanju delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela. 

Za eno leto se podaljšuje tudi prenehanje pogodbe o zaposlitvi za javne uslužbence, ki izpolnijo pogoje za upokojitev, omejitev letnega dopusta na 35 dni in nekatere omejitve pri sklepanju avtorskih in podjemnih pogodb.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • ojla 12:19 19.november 2015.

    Zala pametna ideja.V Grčiji, Turčiji so jih obrali do kosti ,k nam pa sedaj prihajajo lačni, goli,in bosi.Dokler so imeli od njih korist so jih zadrževali ,to je bila prava tržna niša za tihotapce.

  • Ferluci 07:17 19.november 2015.

    Levakom je bilo vedno gospodarstvo več ali manj tuje in nebodigatreba. Še dobro, da ljudje nasedajo njihovim idejam o 'pravični obdavčitvi na vseh področjih'.

  • Avatar Zala
    Zala 02:13 19.november 2015.

    Gospod Mramor, vi ste znan po tem, da nimate zadržkov še posebaj ne, če gre za denar. .... ....... ...... obdavčite prehod meje brez dokumentov. Če odirate, nas, ki preživimo vse vaše nore ideje in nimamo kam zbežati, bi poprosili ...prikaži veči še popotnike za pokritje minimalnih stroškov, recimo € 10 na osebo in že do konec leta se vam bi v malhi nabralo kar nekaj denarja.