Slovenija
9564 ogledov

Kaj če vam pred 1. julijem poteče osebna izkaznica?

Osebna izkaznica Žurnal24
Bralcu poteče osebna. Novo bi lahko naročil le osebno, kar pa ni mogoče.

"19. aprila mi poteče osebna izkaznica. Nove pa ne bom mogel dobiti vse dokler vladajo izredne razmere."

Na pristojni upravni enoti so pojasnili, da tako kot ostali upravni postopki v času veljave interventnega zakona (ZZUSUDJZ), najkasneje pa do 1. julija, veljajo začasni ukrepi v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami.

V času veljavnosti zakona upravne enote opravljajo samo postopke v nujnih zadevah. Nujni postopki so tisti, v katerih je od odločitve odvisno zavarovanje življenja in zdravja ljudi, javni red in mir, javna varnost, premoženje večje vrednosti,  če je od odločitve odvisno preživljanje oseb, če je od odločitve odvisno uveljavljanje drugih pravic ali drugi nujni ukrepi za izvajanje oblasti za dosego namena, ki ga zasleduje zakon.

Z drugimi besedami, veljavnost osebne izkaznice se avtomatsko podaljša do 1. julija. Imetnik pretečene osebne izkaznice pa v tem času z njo recimo ne bi mogel potovati v tujino.

Do osebne izkaznice ali druge listine prej le pod tem pogojem

Vročanje pri upravnem organu in osebno vročanje na podlagi 87. člena ZUP se opravlja samo v nujnih primerih (na primer osebne izkaznice, potne listine, vozniška dovoljenja, dovoljenja za prebivanje – v nujnih primerih, ko drugačna vročitev ni mogoča, ker osebni dokument potrebujejo za vsakodnevno potovanje na delo; enako velja za tiste primere, ko ga oseba potrebuje čimprej zaradi potovanja v tujino zaradi zdravljenja, nujnih službenih opravkov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Žurnalček 17:48 03.april 2020.

    Imate še kakšno bolj kretensko vprašanje ? Samo vprašam , ne se jezit ! Vs že 10x objavljeno , vi pa ganjate vprašanje , kot da ga nikoli nebeden ni postavil !

  • kapibara1 12:35 03.april 2020.

    Svetujem mu, da se po 19. aprilu zapre v klet in pokrije z gajbo krompirja... Hčero sem učil in naučil, da na bedasto vprašanje, dobiš bedast odgovor...

  • Avatar Mary25
    Mary25 11:13 03.april 2020.

    www.GetMeets.com - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks