Slovenija
13 ogledov

Kaj imata skupnega Kangler in Pahor?

Franc Kangler mediaspeed
Ne veliko. Oba rada pijeta priljubljeno energijsko pijačo. Drugače pa je mariborski župan Franc Kangler prepričan, da bi bile za državo trenutno najboljše predčasne volitve.

Se boste podali v boj na parlamentarnih volitvah? Predčasnih ali rednih ...
Za državo bi bile najboljše predčasne volitve. Zagotovo se bom aktivno vključil v politični boj za spremembo Slovenije; mislim, da je napočil čas. Svoj vpliv bom ne glede na to, kako se bodo odzvali policisti ali tožilci, izkoristil tako, da bom na volitvah podprl tiste, ki si mojo podporo zaslužijo. To so koalicijske stranke v mestnem svetu, SLS, Desus, SDS, Nova Slovenija ... Že zdaj marsikoga moti, da v Mariboru dobro delamo z našo pisano koalicijo. V odredbi za mojo hišno preiskavo je bilo zapisano, da imam premočen vpliv na ministre, ministrstva, druge javne uslužbence, upravno enoto in zaposlene na občini.

Torej ste zelo vpliven človek ...
Nisem vedel, da sem tako vpliven, da je treba z mano obračunavati s kar 116 policisti.

Kako daleč je preiskava?
Ne vem, vprašati morate policijo. Mene so policisti do tega trenutka zaslišali v treh zadevah, in sicer v zvezi s stavbnim pohištvom, ptičjo hišico in v zvezi s pravoslavno cerkvijo. Za to sem bil izprašan, podal sem svoj zagovor in podpisal izjave. Slišim pa, da zganjajo policisti velik pritisk na moje uslužbence, da jih redno obiskujejo in jim celo ponujajo anonimnost, če bi me kdo ovadil, da sem nanje izvajal pritisk; predvsem različne člane različnih komisij. Vendar nikoli in nikdar nikomur nisem dajal navodil in izvajal pritiskov, da bi moral kakšno odločitev sprejeti drugače, kot je odločila komisija na javnih naročilih.

Vas morda še vedno nadzirajo?
Saj ne vem več, ali bi se sploh še pogovarjal po telefonu.

Kdaj ste bili zadnjič zaslišani?
Pred dobrimi tremi tedni – pri policistu, ki je obravnaval moj primer. Ovadbe še ni bilo, jo pričakujem, saj morajo upravičiti kup posebnih ukrepov in sredstev, ki so bili uporabljeni zoper mene. Verjetno pa lahko oni prav tako pričakujejo, da bodo tudi z moje strani prejeli še kakšno ovadbo.

Bo med njimi ministrica Katarina Kresal?
Resno razmišljam, da bi zoper njo sprožili civilno tožbo.

Se bojite, da bi tudi najintimnejše podrobnosti vaših pogovorov po telefonu, ko so vam prisluškovali, prišle v javnost?
Kaj pa morem? Prisluhi ne bi smeli priti v javnost, pa ste novinarji pisali o njih, preden sem se z njimi seznanil. To je pravna država? Ne, to je policijska država. V pravni državi je to nemogoče. Druga resnica pa je, da se prisluhov ne bojim. V odredbi so samo odseki. Če bi poslušali celotne pogovore, bi imeli popolnoma jasno sliko, za kaj je šlo – za nobeno korupcijo, za nikakršne usluge.

Torej niste videli celotnega prepisa pogovorov?
Ne, nisem, in ravno v tem je problem. Z odvetnikom sva takoj zahtevala vpogled vanje pri kriminalistu, ki je z mano opravljal razgovor. Pa ga niso odobrili, ker šefa ni bilo in naj bi jih imel v trezorju. Zahtevala sva jih tudi od sodišča, policije in tožilstva.

Menite, da bi ob nastopu desne vlade lahko prišlo do kriminalističnih preiskav pri kakšnem županu, ki mu je levica bliže?
Ne glede na to, kakšna je vlada – leva ali desna –, pravosodni organi bi morali delati neodvisno. Sploh ni pomembno, ali je vlada leva ali desna. Da je to, ali bodo tega ali onega župana preiskovali, odvisno od politike, je največja sramota in največja žalost. To je katastrofa! To kaže, da imamo policijsko državo. To je narobe svet! To, da so Gregorja Jagra iz Zaresa preiskovali ravno na dan, ko je bil vrh strank SD, LDS in Zares, ni naključje. Nekdo v vrhu policije je najbrž dobil namig, naj se to zgodi ravno na ta dan.

Pričakujete še kakšno ovadbo?
Seveda jo pričakujem. Če bo povezana z vzpenjačo, se bodo policisti in tožilci glede na vse dokumente blamirali. Si znate predstavljati, da vzpenjače danes ne bi bilo? Mogoče bi me lahko ovadili za malomarno delo. Da rešiš vzpenjačo, dobiš od Evrope 4,2 milijona in rešiš zimsko turistično sezono, 500 delovnih mest na Pohorju ... Za nagrado pa plačuješ odvetnika in hodiš po sodiščih.

Kako ste si lahko kot župan kupili vse nepremičnine? V lasti imate posestvo v Zimici, stanovanje na Lentu, stanovanje pod Pohorjem, apartma na Pohorju, parcelo sredi pohorskega gozda ... Imate sploh kak kredit?
V času županovanja nisem pridobil vseh nepremičnin. V začetku leta 2007 sem kupil stanovanje pod Pohorjem, na koncu mandata apartma na Pohorju pa še eno parcelo za 20 tisoč evrov. To je vse. Pred tem sem nekaj podedoval po smrti očeta, mame in sestre. Trenutno nimam nobenega kredita, ima pa ga žena.

Vam preiskave politično škodijo ali koristijo?
Osebno mi zelo škodijo, meni in vsej družini. To je velik stres zame in za vse moje bližnje, tudi zaposlene na občini. Politično pa mi, mislim, ni škodilo. Ljudje me še naprej podpirajo.

Kako sodelujete s podžupanoma Ujčičem in Kanclerjem? V predvolilnih bojih sta bila do vas in nekaterih vaših projektov zelo ostra ...
Dobro sodelujemo, saj sta vendarle spoznala, da občina ni malo, temveč veliko podjetje, in da je eno govoriti, drugo pa delati. Danes lahko vsi obljubljamo raj, a doseči ga je treba s trdim 
delom.

Ste ju prepričali z lepo besedo?
Ni nobenega drugega skupnega interesa, kot je ta, da je treba mesto peljati naprej. In to je naša odgovornost. Že v prvem mandatu sem se zavedal, da moramo pozabiti na preteklost in na polena, ki smo si jih metali pod noge. Naredili smo močno koalicijo, ki misli dobro za mesto. Lepa beseda je v politiki premalo. Tega smo preveč vajeni.

Ste z ministrstva za kulturo že dobili kakšno povratno informacijo, ali bo deset milijonov evrov za Umetnostno galerijo Maribor, ki bo predvidoma zaživela ob Evropski prestolnici kulture (EPK)?
Slika še ni jasna. Upam, da bomo ta denar dobili. Tako je bilo dogovorjeno z vlado in ministrico Majdo Širca.

Danes (včeraj, op. p.) bo položen temeljni kamen za novo mariborsko medicinsko fakulteto. Je šlo pri izbiri izvajalca za politične igrice?
Na položitev kamna ne grem, težko pa to komentiram. Mestna občina Maribor je zagotovo naredila vse in takoj, da bi se dela lahko začela po načrtu. Če bi drugi delali tako hitro, bi imeli danes odprtje fakultete, ne pa položitve temeljnega kamna.

Pred časom je mestna občina na prvi stopnji dobila tožbo proti državi, v kateri je izpodbijala prenos obveznosti financiranja kulturnih zavodov na občino. Dobili naj bi 2,5 milijona evrov odškodnine. Kaj boste s tem denarjem?
Verjamem, da bomo tožbo dobili tudi na drugi stopnji. Denar bomo porabili za kulturo in za nič drugega. Do tega trenutka nismo od države dobili niti centa za gradnjo infrastrukture za EPK, časa pa imamo le še šest mesecev. Hvala bogu, da je ministrica dala vsaj sredstva za programski del.

Drži, da naj bi občina razmišljala o tožbi zoper ministrstvo za okolje in prostor zaradi še nezgrajene toplarne in da naj bi od njih zahtevali 35 milijonov evrov?
Da, razmišljamo o tem, a preden se bomo odločili, kako naprej, bomo še nekoliko počakali. O višini sredstev in podrobnostih še ne bi govoril, vem pa, da državi ne bomo pustili niti evra, do katerega smo upravičeni in ki nam pripada.

Ne eni izmed sej ste omenili, da bi bilo dobro, če bi imela občina svoje letalo. Ga bomo Mariborčani res dobili?
Ne vem. Fajn bi pa bilo, ne?

Kakšne ideje še imate?
Idej imam dovolj, problem pa je, da ko se o njih s kom pogovarjaš, za teboj hodijo policaji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.