Slovenija
3 ogledov

Kaj je Janša mislil z ''železno zaveso''?

Ostanek Berlinskega zidu Žurnal24 main
Poslanec SD Miran Potrč je premierju Janezu Janši zastavil vprašanje v zvezi s premierjevo izjavo v Evropskem parlamentu, da Slovenija predseduje kot prva članica izza železne zavese.

Po mnenju Potrča gre za potvarjanje dejstev. Janša je odgovoril, da zgodovinska dejstva kažejo, da je izraz točen ter da je o tem nepotrebno razpravljati. Potrč je dodal, da je premierjeva izjava daleč od zgodovinskih dejstev, saj je enostranska. Ob tem je Janšo pozval, naj v EU predstavlja vse državljane, ne pa svoj pogled na zgodovino.

''Nihče ni pristojen za tiste čase''
Janša je odgovoril, da gre za nepomembno temo, ki je ni pričakoval. Dejal je, da "ta termin uporabljajo drugi, ko govorijo o Sloveniji". Zgodovinska dejstva po njegovem mnenju kažejo, da je izraz točen. Ob tem je dodal, da vsi vedo, da je bila Slovenija pred 20 leti del Jugoslavije, kjer ni bilo svobodnih volitev, tržnega gospodarstva, zagotovljenih političnih svoboščin in človekovih pravic. Nato je pozval, naj se Evrope ne uči o zgodovini, ker jo namreč dobro pozna.

Potrč je pripomnil, da "v Evropi vidijo Slovenijo tako, kakor jo sami predstavljamo". Po njegovem mnenju bi bilo prav, da bi Slovenijo predstavljali po tem, kar je naredila po letu 1988, ne pa, da se navaja nezgodovinska in nekorektna dejstva. Premier je odgovoril, da "nihče ni pristojen za tiste čase". Sicer pa je izraz železna zavesa pojem o ideološki delitvi, je še povedal Janša.

Potrč je za tem predlagal, da DZ opravi razpravo o trditvah predsednika vlade v zvezi z železno zaveso. O predlogu bodo poslanci odločali v sklopu torkove obravnave.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.