Slovenija
21039 ogledov

Kaj je odgovoril Šarec, ko ga je kdo prosil za izbris prekrška

Marjan Šarec Epa
Šarec prek socialnega omrežja o kadrovskih pretresih v minulih dneh ...

Premier Marjan Šarec je danes v odzivu na kadrovske pretrese v minulih dneh med drugim pojasnil, da je odstop državnega sekretarja v svojem kabinetu Petra Vilfana sprejel zato, ker sta mu DeSUS in Vilfan ves čas zagotavljala, da je vse v redu in da ni bilo treba ničesar plačati, izkazalo pa se je, da je šlo za 30.000 evrov dolga.

Če bi Vilfan takoj povedal, da se je zgodil prekršek, "delamo jih vsi, od prometnih do še kakšnih", potem poravnal svoj dolg finančni upravi, bi bilo morda drugače, je v današnji objavi na družbenem omrežju Facebook zapisal Šarec.

"Ker sta mi pa tako stranka DeSUS, kakor tudi on ves čas zagotavljala, da je vse v redu in da ni bilo treba ničesar plačati, izkazalo pa se je, da je šlo za 30.000 evrov dolga, se seveda nisem mogel odločiti drugače, kot sem se," je navedel.

Odstop se tako po njegovih trditvah ni zgodil zaradi "medijskega blatenja", kot je to v odstopni izjavi podobno pojasnil Vilfan, temveč "zaradi najinega dogovora, da v primeru potrditve Fursa sam odstopi". "Tukaj pa se postavi vprašanje zaupanja in možnosti nadaljnjega sodelovanja, kar pa je izrednega pomena za uspešno delo," je poudaril premier.

Vsaka razrešitev je zgodba zase

Odzval se je tudi na druge odhode s položajev. "V javnosti se ustvarja vtis, da prej ni nikoli nihče bil razrešen ali odstopil, zdaj pa kot po tekočem traku, in da se pretirava v drugo skrajnost. Kaj se je dogajalo pod preteklimi vladami, je stvar prejšnjih mandatov, in o takratnih zamenjavah ne morem soditi. Lahko govorim samo za sedanji mandat in mojo presojo oziroma presojo vseh, ki sodelujejo v sedanji vladi," je navedel.

Vsaka razrešitev ali odstop je po njegovih trditvah zgodba zase. En minister je bil razrešen oziroma je odstopil na njegovo pobudo, dva sta mu ponudila odstop sama, on pa ju je sprejel. V prvem primeru je šlo za kohezijskega ministrar Marka Bandellija, v drugih dveh za ministra za kulturo Dejana Prešička in ministra za okolje Jureta Lebna.

"Ne trdim, da ne bi mogel ravnati drugače, a vodenje vlade pomeni sprejemati odločitve. To ne pomeni, da so to slabi ljudje, temveč so si tako zagotovili, da gredo lahko s pokončno glavo naprej. Če bo v katerem od teh primerov preiskava pristojnih organov pokazala drugače, bo to seveda potem druga stvar," je pojasnil Šarec.

Posploševanje in metanje vsega v isti koš, kot "a zdaj bomo pa zaradi sendvičev odstopali", je po njegovem mnenju lahko na prvi pogled legitimno, "vendar je bolj umestno celostno in od primera do primera pogledati, kaj so vzroki in kaj posledice".

"Ali je dopustno, ker si moral čakati nekoliko dlje, odnesti nekaj iz trgovine, potem to v kamero povedati, nato pa vendarle iti plačat na sugestijo poslanske kolegice, ne sam od sebe. Sem si namreč podrobno ogledal posnetek. Lahko iščemo takšne in drugačne pravne razlage, vendar se vprašajmo, ali se za funkcionarja to spodobi. Verjamem, da poslanec tega ne bo nikoli več storil in ga nimam za slabega človeka," je zapisal o ravnanju poslanca iz vrst LMŠ Darija Krajčiča, ki razmišlja o umiku odstopne izjave.

Ko so ga prosili za izbris prekrška ...

A Šarec, da ne bo, kot je zapisal, izpadel "moralist", priznava, da je tudi sam v času politične kariere kdaj napačno parkiral, kdaj za malenkost prekoračil dovoljeno hitrost, bil ustavljen zaradi neuporabe varnostnega pasu. "To se ni zgodilo velikokrat, se pa je. Vendar sem ob prejeti globi takoj fizično odšel na pošto in poravnal svojo globo," je navedel.

"Seveda pa me je, kot župana, ujel tudi »lasten«, občinski radar. Imam nekaj gozda in v tem gozdu so občinski redarji na prijavo odkrili smeti, ki jih je nekdo odvrgel. Na dom dobil obvestilo, da moram smeti odstraniti, sicer jih bodo na moje stroške. Seveda sem smeti, čeprav jih nisem jaz odvrgel, odstranil in za to tudi plačal. Če ne bi bil župan, bi se morda še kaj pritoževal , ali »hvatal krivine«, tako pa sem vedel, da od občanov ne morem zahtevat reda, če ga sam ne upoštevam. Zato sem mirno vsakemu, ki me je prosil za izbris kakšnega prekrška odvrnil, da je edina možnost, če mu sam poravnam globo. Pa še kakšna takšna prigoda bi se našla."

"Pri vsakem takšnem primeru se porodi vprašanje, ali lahko nekomu toliko zaupam, da kot nadrejeni njegovo breme prevzamem nase, ali ne. To pa lahko storim le takrat, ko človeku zaupam do te mere, da vem, da je res vse v redu. Ko vem, da se zaveda napake, predvsem pa ne išče krivde pri drugih. Napake delamo vsi, vprašanje je samo, kako reagiramo potem," je sklenil.

Komentarjev 18
  • Lijana Gunc 10:09 03.marec 2019.

    Sicer je tole za tiste, ki so že v vladi malo pozno, bi bilo pa dobro, da bi se poglobili v tole razmišljanje, vsi, ki še mislijo v politiko.Bravo Marjan, eni se bodo pa spet drli, da so ankete prirejene...........

  • Franc Zupan 10:08 03.marec 2019.

    Prdsednik vlade ima obnašanje stališča odgovorein še kaj točno kopijo dr. Drnovška .mdtem ko je kot komik interpretiral in igral njegove like se je zelo potrudil in nevede nase povlekel njegov lik .Če si pozoren na odgovore na vprašanja ki ...prikaži večki mu jih postavljajo novinarji veš že vnaprej kaj bo povedal vkolikor seveda si dovolj dobro pznal dr. Drnovška. Vendar predvidevam ko bo prišel v situacijo ki bo izven njegove študije ala dr. Drnovšek bo pomrznil. Kot komiku se je mu je to dogajal.

  • Julija Tekavčič 15:40 02.marec 2019.

    Škoda, da smo morali čakati 28 let na poštenega politika. Lahko bi bilo vse drugače, boljše in danes ne bi bili na dnu gnojne jame s koder nas ne bo lahko rešiti. Rabili bomo še več takih politikov kot je ...prikaži več gospod Marjan Šarec.