Slovenija
20 ogledov

Kaj? Kaznovali boste kupce?

Ljubljana 14.11.08, nakupovanje, vozicek, hrana, vrecke, Foto: Dejan Mijovic Ljubljana 14.11.08, nakupovanje, vozicek, hrana, vrecke, Foto: Dejan Mijovic
Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) vlado poziva, naj iz predloga zakona, ki predvideva uvedbo davčnih blagajn, takoj umakne določbo o sankcioniranju potrošnikov. "Zakaj imamo inšpekcije, če se odgovornost za tržni in davčni nadzor prelaga na potrošnike," se sprašuje predsednica ZPS Breda Kutin.

Uvedbo davčnih blagajn z 2. januarjem 2016 predvideva predlog zakona o davčnem potrjevanju računov. 

V osnutku zakona je predvideno tudi kaznovanje potrošnikov v primeru, da ne bodo prevzeli in zadržali računa neposredno po odhodu iz poslovnega prostora oz. do poteka garancijske dobe oz. ga na zahtevo ne bodo predložili pooblaščeni osebi. Globa lahko sega od 40 pa vse do 400 evrov.

"Predlagani ukrep ponovno potrjuje našo ugotovitev, da v vladi sploh nimamo več ministra za varstvo potrošnikov in da potrošniki (p)ostajamo zgolj davkoplačevalci," so se v sporočilu za javnost odzvali v ZPS.

Odločno protestirajo proti ureditvi, ki breme nadzora nad plačevanjem davkov nalaga potrošnikom tudi za obdobje veljavnosti garancije in od vlade zahtevajo umik te določbe iz zakona. "Tak ukrep je nesorazmeren, saj bo potrošnik, če nima veljavnega računa lahko prikrajšan že s tem, da bo imel težave pri uveljavljanju garancije oz. stvarne napake za izdelek, če bo šlo kaj narobe," pravijo v ZPS.

Manjkajo ukrepi, ki bi potrošnike spodbujali

Namesto tega pogrešajo ukrepe, ki bi potrošnike spodbudili, da zahtevajo račun. A ne zaradi sankcij, ki jih sicer lahko doletijo, temveč zaradi prednosti, ki jih za področje zdravstva, otroškega varstva, izobraževanja in delovanje socialne države prinaša poštena obdavčitev državljank in državljanov, so zapisali.

Namen te določbe je sicer spodbuditi potrošnike, da vzamejo račun oziroma ga zahtevajo, kadar ga ponudnik blaga in storitev ne izda. Dodatno je kot spremljajoča aktivnost ob uveljavitvi tega zakona predvidena tudi nagradna igra, podobno kot pri uveljavitvi davka na dodano vrednost v letu 1999.

"Upravičeno se lahko vprašamo, zakaj potem sploh imamo inšpekcije, če se odgovornost za tržni in davčni nadzor prelaga na potrošnike. Predlagani ukrep ponovno potrjuje našo ugotovitev, da v vladi sploh nimamo več ministra za varstvo potrošnikov in da potrošniki (p)ostajamo zgolj davkoplačevalci," izpostavlja predsednica ZPS Breda Kutin.

Komentarjev 17
  • Avatar praufo
    praufo 13:01 10.maj 2015.

    Ja pa sej je dost carinikov, ki so še vedno zaposleni, po novem na FURS. Kaj bodo pa oni delali. Če je kakšna večja prireditev pregledajo kdo izdaja račune, na 1. november prešlatajo prodajalce sveč in rožic, sicer pa vmes ...prikaži več nimajo kaj počet, bodo pa regledali račune. Pomembno je, da ima državna uprava množico zaposlenih ljudi, ki se ukvrajajo z rajo, s tem pa ne zaslužijo svoje plače. Ko zmanjka, gre država po nov kredit.

  • marost 12:16 10.maj 2015.

    Sicer pa... Ali v vrečki imam 12 stvari. Ali bo preveril vsak izdelek posebej? Kaj pa če mi je trgovec izstavil račun za 9 izdelkov, za tri pa ne??Kaj pa če sem bil v treh trgovinah. prišel sem iz ...prikaži več prve z računom. GA pokazal inšpektorju. In vrgel račun v smeti. In sranje. v drugi trgovini en drug inšpektor. In jaz brez računa... In z enakim izdelkom, ki ga tudi v tej trgovini sicer prodajajo... Kaj pa zdaj??? Plačam 400€... Hvala...

  • marost 12:13 10.maj 2015.

    Jaz tudi vedno vzamem račun. Ne vidim pa razloga, da bi ga kazal enemu tujcu. Naj inšpektor naredi svojo nalogo in preveri pri prodajalcu, ali ga je izdal.Sicer pa... grem s kolegom na pijačo... On mora oditi pred mano... ...prikaži več ali kaj zdaj?? On vzame račun, ga pokaže inšpektorju. Super. Jaz grem za 10 minut za njim in plačam 400€, ker ga je pač kolega odnesel...