Slovenija
3146 ogledov

Kaj moram storiti, če naletim na prometno nesrečo?

prometna nesreča Profimedia
Pravni strokovnjak pojasnjuje, kakšne so dolžnosti voznikov, ki naletijo na prometno nesrečo, v njej pa niso udeleženi.

Boštjan J. Turk | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Pravni strokovnjak mag. Boštjan J. Turk odgovarja na vaše pravne dileme.

Nedolgo nazaj so mediji opisali slabo prakso voznikov, ki se ob prometni nesreči, na katero naletijo, obnašajo, kot da se jih ta sploh ne tiče in vozijo mimo. Pa me zanima, kaj moram storiti kot voznik, če naletim na prometno nesrečo? Moram aktivno pomagati? Kako pa je v primeru, če sem sam udeležen v prometni nesreči? Moram poklicati policijo, ali se lahko kar sama zmeniva s soudeležencem prometne nesreče? Hvala.

Zahvaljujem se za vaša vprašanja. Najprej glede situacije, ko vozniki nismo udeleženi v prometni nesreči: tudi v tem primeru imamo določene obveznosti, saj moramo po zakonu aktivno pomagati pri prometni nesreči, in sicer v okoliščinah, če je treba rešiti človeška življenja, če je treba preprečiti ogrožanje drugih udeležencev cestnega prometa, ali pa preprečiti ali omiliti ekološko nesrečo.

Udeleženec v prometni nesreči pa mora po njenem nastanku ustaviti vozilo, zavarovati in označiti kraj nesreče, pomagati poškodovanim, obvestiti policijo, center za obveščanje ali koga drugega, ki lahko obvesti policijo, soudeleženim ali poškodovanim v prometni nesreči mora posredovati ime in priimek ter naslov, posredovati podatke iz vozniškega dovoljenja in prometnega dovoljenja ter posredovati podatke o obveznem zavarovanju ali izpolniti Evropsko poročilo o prometni nesreči.

Nekoliko drugače je pri tako imenovanih prometnih nesrečah I. kategorije to so prometne nesreče, pri katerih nastane le materialna škoda: pri takih prometnih nesrečah so udeleženci dolžni čim prej odstraniti vozilo z vozišča, prav tako pa za njih ne velja dolžnost, da so o prometni nesreči dolžni obvestiti policijo (oziroma center za obveščanje ali koga drugega, ki lahko obvesti policijo). 

V nekaterih okoliščinah pa to vseeno ne velja. Policist mora namreč priti tudi na kraj prometne nesreče I. kategorije in ugotoviti dejstva ter zbrati dokaze, potrebne za odločitev o prekršku, če ga o njej obvesti udeleženec prometne nesreče v roku 24 ur od nastanka prometne nesreče. 

To torej pomeni, da imajo udeleženci takih prometnih nesreč na voljo, da izberejo med obema možnostima: o prometni nesreči se lahko dogovorijo sami, ne da bi vpletali policijo, seveda pod pogojem, da izpolnijo vse obveznosti, ki jim jih nalaga zakon, lahko pa o prometni nesreči obvestijo tudi policijo, ki opravi predpisani postopek obravnave prometne nesreče. Običajno bodo udeleženci prometne nesreče tako ravnali, če so sporna določena dejstva v povezavi s prometno nesrečo (denimo vprašanje krivde).

Policisti bodo prav tako dolžni obravnavati prometno nesrečo I. kategorije, če jih o njej obvesti oseba, ki ni udeleženec prometne nesreče. 

Pri prometni nesreči nastanejo določene obveznosti tudi za priče. Te so dolžne udeležencem prometne nesreče in policistu posredovati osebne podatke. Če to ni mogoče, pa morajo te podatke nemudoma sporočiti policijski postaji ali tistemu, ki vodi ogled.

Mag. Boštjan J. Turk

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Idioti 16:03 03.februar 2024.

    Udeleženec mora postaviti 3 kotnik . Bolj fuknjene stvari že dolgo nisem slišal ! Če naletite na nesrečo na AC , na vsak način vozite naprej vsaj 100 m , čeprav morate povoziti kakšno odpadlo plastiko ali del , kajti ...prikaži veči od zadaj vam prihaja SMRT ! Naj se kamionarji med seboj dogovorijo, kdo bo bremzal in kdo ne. Dolžni ste edino poklicati 112 in to je vse i če ste očevidec počakati , da daste izjavo , katero lahko daste tudi na prvi PP , da ne čakate komisijo. Pomoč v mestu nudijo mimoidoči !

  • Avatar Garancija
    Garancija 09:01 03.februar 2024.

    Če naletiš,potem si ti tudi udeleženec,bo že nekdo poklical 112

  • Avatar Leon
    Leon 07:18 03.februar 2024.

    Predvsem so prisotna zijala ,ki onemogočajo dostop reševalcem.