Slovenija
527 ogledov

Kaj na parkirišču počne ta vesoljska kupola?

Kupola P+R Barje, Center Vesolje-SI zurnal24.si
"Kaj dela ta vesoljska kupola na parkirišču P+R Barje," nas je pobaral bralec.

Izkazalo se je, da gre prav zares za kupolo, ki komunicira z vesoljem. 

"Od Centra odličnosti Vesolje, znanost in tehnologije (Vesolje-SI) smo prejeli prošnjo za izbor ustrezne lokacije za postavitev prototipa mobilne zemeljske postaje za satelitske komunikacije – v obliki kupole, ki jo omenjate. 19. in 20. aprila 2016 je namreč v Ljubljani potekal mednarodni dogodek z naslovom Horizon 2020 Space Info day and Workshop on Space Science and Technology Co-operation. Center odličnosti Vesolje-SI je želel udeležencem dogodka predstaviti tudi najnovejše dosežke slovenskih podjetij s področja vesoljske tehnike, med katerimi je tudi zelo napredna mobilna zemeljska postaja za satelitske komunikacije ter sistem za hitro obdelavo in distribucijo satelitskih podatkov, ki jo je Vesolje-Si razvil v sodelovanju s slovenskimi podjetji Pro Tehno, Albatross Fly, Duol in Sinergise," so pojasnili na Mestni občini Ljubljana, ki je lastnica parkirišča. Dovoljenje za postavitev velja šest mesecev, torej do 16. oktobra. 

Kupola P+R Barje, Center Vesolje-SI | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si
"Notri je za zdaj krmilje, ki omogoča, da zelo natančno sledimo satelitom v nizki orbiti, v kratkem bomo postavili še parabolično zrcalo in druge potrebne dele," je povedal Tomaž Rodič, direktor Centra odličnosti Vesolje-SI. 

Bolj učinkovito bi komunicirali z malimi sateliti

Pojasnil je, da razvijajo prototip antene za satelitske komunikacije z malimi sateliti. To so sateliti, katerih masa je manjša od 500 kilogramov. "Zelo hiter razvoj malih satelitov je tržna priložnost za slovenska podjetja," je prepričan Rodič, ki ocenjuje, da bo tehnologija zanimiva za operaterje satelitov in tiste, ki vzpostavljajo mreže satelitskih anten. 

"Za zdaj to delamo raziskovalno, razvijamo novo tehnologijo za komunikacijo. Na eni strani da prenos poteka z višjo hitrostjo, na višjih frekvencah, poleg tega pa so te nove tehnologije bistveno bolj ekonomsko učinkovite," je pojasnil Rodič. 

Kupola P+R Barje, Center Vesolje-SI | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

Dodal je še, da je parkirišče P+R Barje začasna lokacija ter da gre za mobilno postajo, ki je zasnovana tako, da se jo lahko hitro prestavi. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Neprilagojen 10:00 06.junij 2016.

    Evo pa imajo teoretiki zarot spet eno kost za glodat. Kot radioamater sem letos postavil nekaj anten okoli bajte in nekaterim mojim "prijateljem - znancem" je bilo to zelo čudno ker ena antena je jim je bila sumljivo ...prikaži več znane oblike. In me ta vegetarijanček "prijatelj - znanec" direktno obtoži, da sodelujem z HAARP-om, kaj čem potrdil sem, ker pač oddajam na podobnih frekvencah... Pa naj si misli svoje.In ta kupola ima isto poanto, kot moja zgodba.

  • Ferluci 07:23 06.junij 2016.

    Hrvati spet na delu, ha ha?

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 01:28 06.junij 2016.

    dej da ne crknem od smeha :)