Slovenija
350 ogledov

Kaj narediti, če ni denarja za študij?

Študij Shutterstock
Študentski krediti so v primerjavi z ostalimi ugodnejši, a pogosto zelo omejeni. Namenskih kreditov za šolnine, ki so praksa v tujini, praktično ne poznamo.

Čeprav je študij v Sloveniji večinoma brezplačen, so stroški pogosto visoki in si jih zaradi krize marsikdo ne more več privoščiti. Preverili smo, kakšen kredit lahko študentje najamejo in, ali je sploh mogoče najeti kredit za študij, ki bi ga začeli odplačevati po koncu študija.

Krediti z odloženim odplačevanjem prava redkost

Tako imenovani študentski kredit z odloženim plačilom omogoča Nova Kreditna banka Maribor (NKBM). Kredit lahko študent začne odplačevati šele po treh letih, za odplačilo pa ima pet let časa. "Je namenski kredit, namenjen plačilu šolnine. Znesek študentskega kredita z odloženim plačilom je lahko do največ 4.500 EUR za šolsko leto oziroma do 12.500 EUR s skupnim zneskom vseh kreditov," so sporočili iz banke. Denar zato nakažejo neposredno izobraževalni ustanovi.

Namenske kredite pozna tudi Nova Ljubljanska banka (NLB). Denar lahko študentje porabijo za študij in z njim povezane stroške. Doba odplačevanja je največ 60 mesecev, študentje pa ga lahko odplačujejo tudi po zaključku študija. Je pa v primerjavi z NKBM znesek bistveno nižji, tako kot za ostale kredite pri banki, je najvišji znesek za študente nižjih letnikov 2.086,46 evrov oziroma do 4.172,93 evrov za študente tretjih in višjih letnikov.

Študentski krediti so cenejši ...

V bankah Unicredit, Abanka in Sparkasse tovrstnih kreditov ne poznajo. V Sparkasse ne ponujajo niti študentskih kreditov. Študentje lahko najamejo potrošniškega ali zaprosijo za limit z redukcijo.

V Abanki in Unicreditu pa ponujajo študentske kredite. V Unicreditu je doba odplačevanja lahko največ tri leta, višina kredita pa največ 4.000 evrov. V Abanki pa lahko dijaki in študentje nižjih letnikov najamejo kredit za največ leto leto in v višini največ 2.500 evrov, študentje tretjega in višjih letnikov pa za največ tri leta in v višini največ 5.000 evrov.

Stiska študentov vse večja

V študentski svetovalnici SRCe ocenjujejo, da so pogoji najema študentskih kreditov ugodni. "Vendar največji problem, s katerim se bo po mojem mnenju srečal študent, kateremu edini prihodek predstavlja zaslužek preko študentskega servisa, je ta, da doba odplačevanja kredita nastopi takoj naslednji mesec po vzetju kredita," opozarja koordinator Marko Orel.

S tem imajo težave študentje, ki želijo vzeti kredit za študij v tujini in prvi mesec študija še nimajo možnosti, da bi si našli delo. "Prav tako banke ne omogočajo preložitev začetka dobe odplačevanja in tako študentski kredit ostaja le teoretična možnost, ki se zdi ugodna in študentom prijazna na papirju, v praksi pa je slika precej drugačna," zaključuje Orel.

Komentarjev 1
  • privat 05:57 01.september 2012.

    za privlačne ženske ni težko...najstarejša obrt cveti..