Slovenija
44 ogledov

Kaj pa elektrika?

Stanovanjski blok Daša Purgaj
Zamenjava. Stanovanjski sklad predal neprofitno stanovanje z dolgom v višini dva tisoč evrov.

“Javni medobčinski stanovanjski sklad (JMSS) Maribor mi je predal stanovanje brez elektrike, saj je bilo zaradi neplačevanja prejšnjega najemnika dva tisoč evrov dolga do Elektra Maribor,” je razočarana povedala Melanija (njeno polno ime hranimo v uredništvu), mamica osemletnih dvojčkov, ki je februarja zaradi zdravja svojih otrok prosila za zamenjavo neprofitnega stanovanja na Makedonski ulici.

Tu ima JMSS 40 neprofitnih stanovanj, bivanje v njih pa naj bi bilo nemogoče. “V bloku biva deset romskih družin, okoli bloka je hrupno, umazane otroške plenice ležijo povsod,” je dejala Melanija, ki je bila na čakalni listi stanovanjskega sklada šele na 60. mestu, čakalna doba pa je v povprečju dve leti. “Stanovanje sem dobesedno izsilila,” je razložila.

Problem z deložacijami
“Pred prevzemom stanovanja od prejšnjega lastnika zahtevamo poravnane vse obratovalne stroške, vendar se pri stanovanjih, ki so prevzeta po deložaciji, občasno zgodi, da ostane dolg od deložiranega najemnika,” pravi Tanja Vindiš Furman, direktorica JMSS Maribor. Zatrdila je, da pred oddajo preverijo stanje dolga, dolg poravnajo, nato pa nastavijo terjatev do prejšnjega najemnika. “Kadar je selitev nujna zaradi varstva interesa otrok, se zgodi, da dolg pred izdajo odločbe še ni poravnan, kar pa storimo pozneje,” je pojasnila Vindiš Furmanova in dodala, da je bilo lani izvedenih kar 35 prisilnih izpraznitev.

Zamenjave so pogoste
Lani so sicer izvedli 20 zamenjav neprofitnih stanovanj upravičencev s seznama čakajočih, štirim pa je bila izdana odločba o medsebojni zamenjavi. “Glavni razlog za zamenjavo je neprimerna kvadratura stanovanja glede na število družinskih članov,” je ocenila Vindiš Furmanova.

Na vprašanje, kdo je sploh upravičen do drugega stanovanja, je odgovorila, da imajo za to poseben pravilnik, med pogoji pa je tudi bivanje v enem stanovanju vsaj dve leti in redno plačevanje stroškov. “Poleg tega mora biti stanovanje zaradi spremembe števila družinskih članov premajhno ali preveliko ali postati neprimerno zaradi bolezenskih znakov ali starosti,” je sklenila direktorica.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.