Slovenija
16 ogledov

Kaj po nezaupnici?

Borut Pahor Saša Despot
Vlada Boruta Pahorja je danes dobila nezaupnico, saj predlagani kandidati za ministre niso bili potrjeni. Za vlado je glasovalo 36 poslancev, proti vladi pa 51 poslancev.

Vlada Boruta Pahorja v državnem zboru ni prestala glasovanja o zaupnici, zato bo do prisege nove vlade opravljala tekoče posle. Kaj natančno to pomeni, je po besedah pravnika Mira Cerarja večni problem, ker uradnega izraza, ki bi ga pravo določalo, za trenutno stanje ni. Vlada lahko sedaj opravlja le "rutino," je pojasnil za STA.

Opravljanje tekočih poslov za vlado, ki ni dobila zaupnice v državnem zboru in je predčasno končala mandat, torej pomeni, da lahko opravlja le tisto, kar je potrebno za normalno funkcioniranje države. Tako po besedah Cerarja v ta okvir ne sodi sprejemanje odločitev, ki bistveno spreminjajo obstoječe stanje, razen v dveh primerih: "če gre pri tem za to, da se do konca izpeljejo že prej začeti postopki, ali da nek bistven poseg v obstoječe stanje terja neka nujna, izredna potreba države", na primer varstvo človekovih pravic.

"Ministri, ki opravljajo tekoče posle"

A za pojem "tekoči posli" ni pravne opredelitve, ki bi bila bolj natančna. Tako je treba presojati "od primera do primera, od imenovanja do imenovanja, od sprejema akta do sprejema akta, recimo vladnega", ali je vlada ostala v tem okviru ali pa je morda kaj presegla, pravi Cerar.

Če bi vlada sedaj predlagala kakšne zakone ali recimo proračunske spremembe, pa bi poleg vlade presojo o tem, ali gre za tekoče posle, opravil tudi DZ, je še dodal pravni strokovnjak.

Ministri so do prisege nove vlade zdaj "ministri, ki opravljajo tekoče posle", kar je, priznava Cerar, sicer najbolj pravilen izraz, a je hkrati zelo neprikladen za praktično uporabo. Lahko pa se uporabi tudi izraz v.d. ministra, je še dejal Cerar. Uradnega izraza, ki bi ga pravo določalo, ni, zato se tu uporabljajo "izrazi, ki jih slišimo iz tujine ali pa iz neke prakse pri nas".

Na vrsti predčasne volitve?

Kot je včeraj zvečer povedal Borut Pahor, se bo v primeru izglasovane nezaupnice zavzemal za čim prejšnje predčasne volitve. Da je to edino odgovorno, pa je danes povedal tudi poslanec SDS Zvonko Černač.

V sedmih dneh je v okviru istega sklica parlamenta mogoče predlagati novega mandatarja.

Po besedah Mirana Potrča iz SD pa največja stranka v parlamentu ne bo podprla nikogar in si v primeru nezaupnice želi predčasnih volitev.

Po napovedi predsednika SD od Pahorja tudi ni za pričakovati, da bo po zaupnico ponovno hodil čez mesec dni.

Ob nezaupnici predsednik države razpusti parlament in razpiše predčasne volitve. Te bi lahko bile že 4. ali 11. decembra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.