Slovenija
94 ogledov

Kaj pomeni letošnja postavitev lučk v Ljubljani?

lučke
1/9
Saša Despot
Postavitev lučk v Ljubljani kljub temu, da je tradicionalno pripravlja isti avtor, nikoli ni prav tradicionalna in s seboj prinaša vedno nova sporočila.

V Ljubljani lučke že tradicionalno zagorijo pred prvo adventno nedeljo in tako je tudi letos. Avtor praznične okrasitve mesta je prav tako tradicionalno Zmago Modic, ki je letošnjo okrasitev poimenoval "Spoštovanje življenja".

Za izhodišče je avtor vzel kristal silicij, ki se kot nosilec informacij približa mimoidočim ljudem – s spiralami na najvišjih jeklenicah in nad Tromostovjem ponazarja logičen prehod v ritual živosti.

Čopova ulica bo okrašena s kometi, Slovenska cesta z galaksijami, nad Mestnim, Starim, Levstikovim in Gornjim trgom do cerkve Svetega Florijana pa bodo obešene zvezde. Nad Ljubljanico bo enigma nastajajoče kocke, dva fotoja (pri Šuštarskem mostu in pri brvi čez Ljubljanico) bosta usmerjala pozornost, na Mestni hiši bo voščilo, Ciril-Metodov trg pa bo simboliziral neko dogmo.

Vegova ulica bo dopolnjena z matematičnimi formulami, tudi letos ostaja simbolika na Kongresnem trgu, na Krekovem trgu pa se je avtor poigral z različnimi oblikami. Trubarjevo ulico si je zamislil kot simpatično navihano, del Miklošičeve spojil s Prešernovim trgom, Wolfovo ulico si je tokrat zamislil v zvezdah, Jurčičev in Novi trg ter Pod Trančo pa z več kroglastimi oblikami. Prav tako bodo okrašena Petkovškovo in Gallusovo nabrežje, Krakovski nasip ter prenovljena Eipprova ulica s posebnimi poudarki na drevesih.

Pri cerkvi Svetega Florijana bo ustvarjen učinek dnevne sobe, pri vhodu na spodnjo postajo vzpenjače pa motiv poroke. Pod Trančo bodo trije "selfiji", s katerimi krogla slika samo sebe.

Novosti so predvsem v kombinacijah modrih in belih luči po obrobju starega mestnega jedra, avtor pa je uvedel likovni red z uporabo belo-rumenih svetlečih palic in prosto postavljenih modrih luči po drevesih.

Komentarjev 3
  • Tupamaros 17:19 27.november 2016.

    Ne pingvini.

  • bine.prelesnik 07:57 27.november 2016.

    A se teb bele miške prikazujejo ?

  • Tupamaros 07:34 27.november 2016.

    V čast neke dogme. S predčasnim prižiganjem spet praznujeno retardirani 29. november.