Slovenija
15 ogledov

Kaj prinaša drugi val krize?

Mramor meni, da so kljub zdajšnjim razmeroma velikim nihanjem in negotovostim mo Žurnal24 main
Kriza. Udarec po avtomobilski industriji, javnem sektorju, slabše bomo jedli, turizem bo spet klecnil, ljudi bo strah za prihranke.

Drugi val recesije bo po mnenju ekonomista in nekdanjega finančnega ministra Dušana Mramorja najbolj udaril po izvoznikih. Kako hudo bo, je odvisno od dogajanj v kitajskem gospodarstvu. "Če se bo gospodarska rast na Kitajskem še zmanjšala, bo to močno vplivalo na Slovenijo. Pomemben del naše industrije in vseh, ki delajo zanjo, je namreč povezan z nemško avtomobilsko industrijo, ta pa je odvisna od kitajske gospodarske rasti," pojasnjuje. Gradbeništvo je tako na psu, da v tej panogi, slabše kot je, ne more biti.

Drugi val krize se bo poznal tudi v turizmu in trgovini. “Najprej se bo zmanjšalo povpraševanje po izdelkih, ki niso nujni za preživetje, potem pa bodo sledili tudi prehrambni izdelki – ljudje se bodo usmerili v nakupe cenejše hrane, ki je običajno slabše kakovosti,” našteva Mramor. Na udaru bo javni sektor, ki se bo moral sprijazniti ali z velikimi odpuščanji ali nižjimi plačami.

Državno jamstvo

Je pričakovati, da bodo ljudje v strahu in nezaupanju z bančnih računov dvigovali prihranke? To se namreč dogaja v Italiji, kjer sredstva množično prenašajo v Švico. Iz Milana do švicarskega Lugana je denimo le dobri dve uri vožnje in tam po poročanju italijanske nacionalne televizije v 340 bankah ni več mogoče dobiti bančnega sefa.

"Odločitev vlade ob začetku prvega vala krize, da bo država jamčila za celotne prihranke v bankah, je bila dobra, zlasti ker jo je tedaj sprejela tudi sosednja Avstrija," dodaja ekonomist.

Komentarjev 2
  • trimix 03:26 23.avgust 2011.

    Ravno takile kljukci so krizo ustvarili....in jo kasneje s takimi in podobnimi izjavami pomagali napihniti ...pri cemer so jim mediji seveda veselo pomagali....Kriza bi bila vsaj za 50% manjsa, ce bi bila komunikacija v javnost ( globalno) pozitivna in ...prikaži več ne taka kot je bila....tako so pa samo dosegli kriticno maso mnozice za spiralo navzdol

  • zic 23:15 22.avgust 2011.

    jaki ekonomist, naj neha jamrat pa naj raje prikaže alternative za izboljšanje! zato vas imamo, drugače bi bilo bpljše, da se lotite drugega posla...