Slovenija
20 ogledov

Kaj prinaša novi iPhone

iPhone 6S L. O.
Danes se je tudi pri nas začel prodajati iPhone 6S. Kaj razen rožnato zlate barve je novega?

Gre že za deveto generacijo najbolj priljubljenega aparata, ki nam jasno ponuja jasno več kot predhodniki. Tisti z večjim tehničnim znanjem bodo verjetno potarnali, da je Apple varčeval pri naprednosti komponent, težko se pa izognemo dejstvu, da je večini uporabnikov ta podatek praktično zanemarljiv.

Pa pojdimo od začetka. Telefon je odet v žlahten aluminij, ki je bolj čvrst kot pri šestici. Zakaj spremembe pri materialu? Ker so se baje šestice v ekstremnih pogojih lahko zvile. Potrebno je bilo sicer veliko moči in nesreče pa vendar. 

Rožnato zlata je zmagovalna barva

Aluminij je navzven dobil večjo novost - novo barvo. Apple ji pravi rose gold, na videz spominja na nežno roza barvo. Prvi prodajni rezultati pravijo, da je nova barva absoluten zadetek v polno, aparati v tej barvi so razprodani.

Večjih sprememb je aparat deležen v notranjosti. Kamera na zadnji strani je nova. Tokrat imamo 12 megatočkovno tipalo, posledično se ponuja možnost zajema videa v resoluciji 4K. Kdor se vsaj malo spozna na te zadeve ve, da megatočke praktično ne pomenijo nič. A kar težko se je prejšnja kamera z 8 megatočkami primerjala s konkurenti, ki so se bahali z 12 ali celo 16 megatočkami.

Spremenjena je tudi sprednja kamera, ki tokrat zajema spomine s 5 megatočkami. Vsekakor bo selfie bolj čist in svetel, tudi videopogovori bolj jasni. 

Dodatna pogruntavščina so tako imenovane "žive fotografije" (live photos). Gre pravzaprav za trik, ko fotoaparat zajame sliko sekund in pol preden pritisnemo sprožilec in sekundo in pol po tem, ko umaknemo prst s sprožilca. Rezultat tega je krajši animiran film. Stvar ne moremo deliti v tej obliki, tudi nima večje dodane vrednosti za uporabnika.

iPhone 6S | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Najbolj revolucionarna novost: 3D touch

Naslednje poglavje je zaslon. Fizična velikost, tehnologija in ločljivost zaslona so ostali nespremenjeni. A vseeno je Apple poskrbel za novost in sicer 3D touch. S kombinacijo dodatnih plasti tipal v ekranu so ustvarili zaslon, ki zazna moč pritiska prstov in glede na to izvaja ukaze. Kako tak zaslon pravzaprav uporabljamo? Aplikacije nam ob močnejšem pritisku ponudijo možnost dodatnega, hitrega izbirnika, ki nam ponudi najbolj pogoste funkcije in s tem smo privarčevali na pritiskih po zaslonu. Primer - ko želim napisati sporočilo SMS (ali imessage) pritisnem s prstom močneje na ikono za sporočanje in ena od možnosti, ki se mi odpre je novo sporočilo. Prsta mi z zaslona ni potrebno dvigniti in potrditi izbranega, ampak lahko s prstom elegantno podrsam na željeno funkcijo. Možnosti uporabe te tehnologije so trenutno na voljo pri kar nekaj privzetih aplikacijah telefona (sporočila, elektronska pošta, zemljevidi, slike,...), vedno več pa je tudi takih, ki so nastale pri zunanjih partnerjih (Twitter, Instagram, Dropbox). Uporabnost te tehnologije je zelo odvisna od zavzetosti in domišljije razvijalcev, ki bi nam lahko v najboljšem primeru prinesle nov način uporabe telefona oz interakcije z njim.

Posodobljeno je tudi srce mobilnika. Novi A9 čip s 64-bitno strukturo je še bolj napreden, hiter in varčen kot procesorji v prejšnjih modelih. Uporaba mobilnika je super tekoča, brez težav opravi tudi z najbolj naprednimi operacijami in aplikacijami. 

Dodelan je tudi touch ID, ki se skriva v menijskem gumbu in je namenjen identifikaciji uporabnika telefona. Odklepanje telefona je po novem še hitrejše, zatikanj je zelo malo.

Podprti sta tudi tehnologiji za najhitrejši prenos podatkov po standardih Wi-Fi in LTE, slednji je celo razreda LTE-A (advanced), kar uporabniku prinaša hitrosti do 300Mbps. 

Ali je novi iPhone postavil nov standard za ostale proizvajalce? Vsekakor. Bo to nov najbolje prodajani aparat? Brez dvoma. Bo zadovoljil pričakovanja slehernega uporabnika? Verjetno še v večji meri kot s prejšnjimi verzijami. Prodajne številke v tujini to potrjujejo in verjamem, da bo iPhone 6s prodajni hit tudi pri nas.

Komentarjev 3
  • blueone 06:56 10.oktober 2015.

    superstroj...haha joke :-)

  • Snežinko 10:05 09.oktober 2015.

    Zato, ker je nekje meja pameti. Zadeva je malce nerodno napisana: megatočke nad neko mejo razuma ne pomenijo nič, bi bilo bolje. Namreč, če večaš število točk s tem manjšaš velikost posamezne točke, s tem pa povečuješ šum slike, zmanjšuješ ...prikaži več občutljivost, saj manj svetlobe pade na eno točko...slabih strani je veliko, dobre pa nobene, če ne nameravaš delati 2x3M posterje s sliko...

  • zdrej 09:41 09.oktober 2015.

    "da megatočke praktično ne pomenijo nič." Zakaj pa potem ne uporabijo kamere z 1 ali 2 megapikslov, če ta vrednost ni pomembna?Resda ni edina.