Slovenija
25 ogledov

Kaj prinašata reforma trga dela in pokojninska reforma?

Upokojenci Saša Despot
Kdaj se bomo upokojevali? Kakšni bodo pogoji? Kako pa je z reformo trga dela? Kaj čaka delodajalce in kaj delavce? Neuradno so znane nekatere podrobnosti reform.

Pokojninsko reformo ministrstvo še piše, zato podrobnosti niso znane. Neuradno pa naj starostna omejitev ne bi bila 67 let, kot se je omenjalo, saj se vlada zaveda, da bi v tem primeru skoraj zagotovo šli na referendum. Starostna omejitev naj zato ne bi bila višja od 65 let, je poročal 24ur.

Drugo pereče vprašanje je, koliko delovne dobe bo potrebne za upokojitev. Zdaj hodimo v pokoj povprečno po 35 letih dela, vendar se bo ta doba najverjetneje podaljšala. Težje bo tudi hitrejše upokojevanje zaradi šolanja, vojaščine in otrok. Kaj bo z bonusi in manusi, še ni povsem znano.

Neuradno naj bi koalicija upoštevala po mnenju sindikatov preveliko razliko med fizičnim delavcem in uradnikom, zaradi katere podaljšanje delovne dobe zanje ne more biti enako.

Lažja odpuščanja, težje zaposlovanje za določen čas

Novi zakon o delovnih razmerjih gre v prvi krog koalicijskega usklajevanja jutri. Po neuradnih informacijah je v njem še vedno določba, da se malica ne bo več štela v delovni čas, vendar zaradi številnih nasprotovanj ni nujno, da bo pri tem tudi ostalo.

Po novem naj bi bili poenostavljeni postopki za zaposlovanje za nedoločen čas in odpuščanje, naj pa bi bilo težje zaposlovanje za določen čas.

Zaposlitev naj bi bila razdeljena v tri obdobja:
- poskusno obdobje, ki traja do petih mesecev in v katerem lahko delodajalec delavca odpusti brez razloga in odpravnine;
- prilagoditveno obdobje (pet do 24 mesecev), v katerem mora delodajalec imeti razlog za odpustitev; odpravnina je nizka, povprečno ena plača;
- obdobje stabilnosti, ki traja od dveh let naprej; v tem obdobju ima delavec vse pravice zaposlenih za nedoločen čas.

Komentarjev 1
  • juventus1897 20:22 27.avgust 2012.

    http://razkrinkan-sintal.blogspot.com/