Slovenija
184 ogledov

Kaj se bo rušilo, kaj legaliziralo

Samo Omerzel Anže Petkovšek
Minister bo predstavil nov zakon.

Minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel bo danes predstavil osnutek zakona o ravnanju z nedovoljenimi gradnjami. Ministrstvo je predlog zakona, ki bo od danes v 30-dnevni javni razpravi, pripravilo na podlagi vladnih smernic reševanja problematike nedovoljenih gradenj iz septembra lani.

Prvi korak je bila novela zakona o graditvi objektov, ki omogoča moratorij rušenja nedovoljenih gradenj, za katere so že izdane odločbe inšpekcije za odstranitev objekta. Sledi omenjeni zakon, ki naj bi v določenih primerih omogočil legalizacijo teh gradenj. Napovedana pa je tudi nova prostorska in gradbena zakonodaja, ki naj bi odpravila razloge za pojav nedovoljenih gradenj in zagotovila učinkovit nadzor.

Kaj bo mogoče legalizirati?

Minister je jeseni napovedoval, da je predvidena legalizacija gradenj, katerih umestitev v prostor ne povzroča težav, objekte, ki so postavljeni mimo vseh pravil, pa bo treba porušiti.

Po delovnem osnutku zakona, kot je minuli teden pisal časnik Dnevnik, naj bi bilo mogoče legalizirati nedovoljene gradnje, ki so zavedene v evidencah in ki jih je mogoče preveriti iz ortofoto posnetkov ter ki v nespremenjeni obliki za isti namen uporabljajo več kot 30 let. Med drugim bi bilo mogoče legalizirati tudi objekte, ki so kadarkoli v času svojega obstoja ustrezali takrat veljavni zakonodaji ali ki minimalno odstopajo od prostorskih predpisov (med drugim v smislu rabe prostora, komunalnega opremljanja, vpliva na sosednje objekte).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.