Slovenija
2388 ogledov

Kaj se bo zgodilo z ukrajinskimi sirotami v Sloveniji?

Vrtec Profimedia Otroci v vrtcu.
Usoda 15 ukrajinskih otrok sirot, ki so maja 2022 iz Luganske sirotišnice prišli v Slovenijo in so nastanjeni v Slavini pri Postojni, ostaja nejasna. Ukrajinske oblasti želijo, da se otroci vrnejo, medtem ko mnogi pri nas menijo, da bi bilo bolje, da ostanejo vsaj dokler ne bodo posvojeni. Za zdaj se zdi bolj verjeten njihov odhod.

20 ukrajinskih sirot, starih od enega do sedem let, je Slovenija sprejela maja 2022. Z njimi je k nam prišlo tudi 18 spremljevalcev. Pet otrok se je zaradi posvojite in drugih razlogov že vrnilo v Ukrajino, ostali bivajo v Slavini pri Postojni.

Zdaj si njihova predstojnica, ki je tudi njihova skrbnica, ter Luganske oblasti želijo, da bi se sirote vrnile nazaj v Ukrajino, čemur pa nasprotujejo ljudje, vpleteni v projekt, med drugim Cvetka Kernel, ki kot prostovoljka skrbi za projekt njihove nastanitve pri nas.

Kot je povedala za STA, imajo otroci pri nas ustrezno oskrbo in podporo ter zdravo, varno in prijetno bivanjsko okolje. Vsi lepo govorijo slovensko, hodijo v vrtec, šolo, imajo dostop do specialističnih, razvojnih ambulant. "V kolikor jih bodo vrnili nazaj, jih bodo znova zaprli v institucijo, kjer bodo imeli zgolj osnovno medicinsko oskrbo, nihče pa se ne bo ukvarjal z njihovim celovitim razvojem. Tam bodo zaprti v hiši in bodo šli ven samo, ko bodo zamenjali ustanovo ali pa odšli v posvojiteljsko družino," je povedala.

Želijo si, da bi ostali 

Zato si želi, da otroci v Sloveniji ostanejo, v Ukrajino pa odidejo zgolj, če bi šli neposredno k posvojiteljem, ki bi lahko njihov potenciali razvijali naprej. A za slednje je po njenih besedah za zdaj bolj malo upanja. "Skoraj zagotovo je, da se bodo morali otroci do poletja vrniti. Tam so namreč v sirotišnico preuredili neko hišo v regiji Zakarpatje, ki je prazna, in v katero jih nameravajo nastaniti," je povedala.

Z vrnitvijo otrok se ne strinja niti Sandi Curk, ki ga je Evropski parlament zaradi pomoči ukrajinskim sirotam in beguncem razglasil za Državljana Evrope 2023. Nerazumljivo se mu zdi, da se kljub mednarodni konvenciji o zaščiti otrok te iz varne cone vrača v državo, kjer je vojna. Ob tem opozarja, da si za vrnitev ukrajinskih sirot zavzema zgolj njihova predstojnica, "kar je sicer njena legitimna pravica, a legitimno pravico, da ostanejo, imajo tudi otroci", je povedal za STA.

Medresorski sestanek

Na Uradu vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov pravijo, da so kmalu zatem, ko jih je predstojnica obvestila, da se bodo otroci vrnili v Ukrajino, pripravili medresorski sestanek, ki so se ga udeležili tudi predstavniki Ukrajine. Na njem so predstavili argumente, zakaj bi bilo dobro, da otroci ostanejo v Sloveniji v trenutni obliki namestitve. "Predstavniki Ukrajine naj bi sporočili svoje stališče glede vračanja, a odgovora še nismo prejeli," so navedli za STA.

Na ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki je tudi vključeno v primer, pa glede možnosti, da bi ukrajinske sirote posvojili slovenski državljani, opozarjajo na poziv predsednika ukrajinske vlade marca 2022, namenjen državam, v katere so bili zaradi vojne evakuirani ukrajinski otroci. Iz njega "med drugim izhaja, da posvojitve ukrajinskih državljanov v času vojne s strani tujcev niso dopustne". "Tudi sicer je pravilo pri mednarodnih posvojitvah, da pogoje za posvojitev, in s tem odločitev, ali bo do posvojitve sploh prišlo, določi matična država otroka," so navedli.

Na ukrajinski ambasadi v Sloveniji na vprašanja STA, povezana s sirotami, niso odgovorili.

*Fotografija je simbolična.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Avatar Antikrist4
    Antikrist4 19:58 21.februar 2024.

    V posvojitev bi jih morali dati Rusom, hehehe.

  • sara13 19:23 21.februar 2024.

    Domov naj grejo in nehate že z to vojno ki je sploh ni.. Mater!! Dost vas mam.. Ubadaj te se z SLOVENSKIMI OTROCI!

  • Avatar Iuckyss
    Iuckyss 16:21 21.februar 2024.

    Seveda je nehumano in idiotsko vračati otroke v državo iz katere v EU še vedno bežijo njeni državljani...Ampak to niti ni največja nevarnost za te otroke. Pred vojno se je veliko pisalo o trgovini z otroki v Ukrajini, kjer sirot ...prikaži več nikoli ni manjkalo glede na visoko stopnjo kriminala, alkoholizma, umorov, prostitucije itd.. Ampak največja nevarnost za njih je trg s človeškimi organi, ki je tudi cvetel v bivši Ukrajini, sedaj pa je verjetno zadeva še hujša..