Slovenija
3396 ogledov

Kaj se dogaja? Kriminalisti na Darsu in kranjski občini

Valentin Hajdinjak, predsednik uprave Dars Saša Despot
Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada so danes zjutraj obiskali Dars, prav tako pa so opravili hišne preiskave pri (nekdanjih) zaposlenih na Darsu in celo na kranjski občini.

Gre za za preiskavo sumov nepravilnosti, zaradi katerih je moral s čela državne družbe za avtoceste oditi prejšnji predsednik uprave Valentin Hajdinjak, poroča spletni portal 24ur.com

"DARS aktivno sodeluje pri preiskavi, s katero je danes začel NPU. Vso zahtevano dokumentacijo in druge podatke bomo uradu izročili skladno z odredbo sodišča. DARS bo tudi naprej, če bo treba, polno sodeloval z vsemi pristojnimi organi. Vsebine preiskave ne moremo komentirati, saj je v pristojnosti komuniciranja preiskovalnih organov," izjavo Darsa navaja omenjeni portal.

Po odhodu Valentina Hajdinjaka od novembra lani vodi David Skornšek. Kot navajajo pri 24ur.com se je v preiskavi znašel tudi Rok Snežič (Janšev prijatelj in človek blizu SDS), ki ga je kamera ujela pri tem, kako šteje gotovino, domnevno podkupnino za urejanje enega od poslov pri Darsu. Obiskali naj bi tudi druge glavne akterje pri poslih povezanih z avtovleko pokvarjenih in poškodovanih tovornih vozil. 

Portal N1 je poročal, da so poleg sedeža družbe na Dunajski cesti v Ljubljani kriminalisti obiskali tudi avtocestno vzdrževalno bazo na Griču.

David Skornšek z Darsa je novinarjem potrdil, da NPU izvaja preiskave na več lokacijah, ki so posledica "preteklih dogodkov v lanskem letu". Znotraj Darsa so sami opravili dve forenzični reviziji o tem, kaj se dogajalo v korporaciji. Na podlagi teh revizij so ugotovili šest "točk", kjer obstaja sum kaznivega dejanja, to pa so sami predali naprej na NPU. Še dve točki ugotovitev pa sta interne narave, kako izboljšati sistem notranjega poslovanja. Glede imen ni želel povedati ničesar.

Portal Necenzurirano pa poroča, da je so kriminalisti v povezavi s spornimi posli Darsa obiskali tudi kranjsko občino. Informacijo so za omenjeni portal na Mestni občini Kranj potrdili. 

Dars je sicer kranjski občini lani prodal 13.470 kvadratnih metrov veliko zemljišče na območju Primskovega. Njegova ocenjena vrednost je znašala 427 tisoč evrov, občina pa ga je odkupila za dejavnost Komunale Kranj.

"Danes so se v stavbi Mestne občine Kranj (MOK) oglasili kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). Gre za zadevo, ki se neposredno ne tiče MOK, kot so nekateri mediji že poročali, je preiskava osredotočena na poslovanje Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars). Nihče od zaposlenih na MOK ni med preiskovanci niti med osumljenci," so sporočili iz Mestne občine Kranj.

"Kriminalisti svoje delo opravljajo zelo korektno, strokovne službe MOK pa z njimi ves čas sodelujejo. Posredovali smo dokumentacijo v zvezi z nakupom zemljišča ob avtocestnem izvozu Kranj - vzhod, ki bo namenjeno za potrebe pokrite prekladalne rampe za mešane komunalne odpadke in ga je MOK jeseni leta 2023 odkupila od Darsa. Ker preiskava še poteka, vam več informacij ne moremo posredovati," so še zapisali. 

Snežič ujet na kamero, ko je prešteval tisočake

Spomnimo, pred pol leta je POP TV objavil posnetek in pričanje žvižgača. Ta je zatrjeval, da je v zameno za posel podkupil davčnega svetovalca Roka Snežiča. Vse skupaj je podkrepil z videoposnetkom, s katerega je razvidno, da je Snežič dobil 5.000 evrov podkupnine. Kot je tedaj zatrjeval žvižgač, naj bi Snežiču skupno plačal kar 90.000 evrov podkupnin. Snežič je vse očitke o prejemanju podkupnin tedaj zavrnil.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • andrija 11:41 24.april 2024.

    preiskave po pol leta,medtem so si verjetno počistili vse okostjake v omarah

  • Ender3 13:40 23.april 2024.

    Uuuuh imajo pa dolg odzivni čas..In kdo je tu zamočil?.Farsa za javnost potem, ko so bili obremenilni dokazi varno odstranjeni..Če pa se slučajno najde kakšen disk bo ta namerno izgubljen..

  • Avatar luckyss1
    luckyss1 11:29 23.april 2024.

    Dokler so Snežić in banda okrog njega na prostosti, ne moremo govoriti o pravni državi... Ne pa, da se lopovi režijo pravici in oglašujejo svojo lopovsko prakso v javnih občilih...