Slovenija
2691 ogledov

Kaj se dogaja s cenami hrane?

Trgovina
1/9
Profimedia
Nekdanji varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano Igor Hrovatič opozarja na nenavadno nizke cene živil iz košarice osnovnih živil. Na pristojnem ministrstvu očitke zavračajo, odzvali so se tudi v Trgovinski zbornici Slovenije.

Ministrstvo zavrača očitke nekdanjega varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano Igorja Hrovatiča o nenavadno nizkih cenah košarice osnovnih živil, ki po njegovih besedah vzbujajo sum nedovoljenih ravnanj. Ministrstvo meni, da gre za nerazumevanje tematike. Izpostavljajo tudi, da bi lahko Hrovatič vložil prijavo na agencijo za varstvo konkurence.

"Izjava nekdanjega varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano Igorja Hrovatiča, ki omenja sum nedovoljenih ravnanj ter narekuje ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano preliminarna ravnanja, je skrb vzbujajoča," so danes zapisali na ministrstvu.

Predvidevajo, da gre za "določeno" nerazumevanje. "Nizke cene same po sebi zagotovo niso nedovoljena ravnanja. Trgovci imajo svoje strategije, s katerimi določajo cene proizvodom, in ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano na to nima neposrednega vpliva," so pojasnili.

nakupovalni voziček trgovina | Avtor: Profimedia Profimedia

Ministrstvo: Varuh bi lahko izpeljal ustrezne postopke

So pa na ministrstvu izpostavili, da je imel nekdanji varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano v času delovanja vse možnosti za izvedbo postopkov za preveritev svojih trditev.

"Projekt fizičnega spremljanja 15 osnovnih skupin živil se namreč izvaja že od septembra 2022, ko je imel nekdanji varuh še vsa pooblastila, da izpelje vsebinske pogovore med trgovci in po potrebi vloži prijavo na javno agencijo za varstvo konkurence," so poudarili.

V času popisov nepravilnosti niso ugotovili

Kot je v današnji izjavi za medije dejala direktorica direktorata za hrano in ribištvo na ministrstvu za kmetijstvo Ana Le Marechal Kolar, se Hrovatič na agencijo za varstvo konkurence (AVK) ni obrnil, prav tako se v času svojega mandata nikoli ni obrnil na ministrstvo. "Mi smo se tudi glede teh očitkov obrnili na AVK, ki kategorično zanika, da gre v tem primeru za kakršnokoli kartelno dogovarjanje," je izpostavila.

Po njenih pojasnilih lahko trgovci sproti spremljajo ponudbo pri drugih trgovcih in se temu prilagajajo, kar so vedno delali. "Tega ne počnejo zgolj zaradi košarice, to so vedno delali in bodo tudi v prihodnje. Tu ne gre za kartelno dogovarjanje," je ponovila. Kot je zagotovila, tudi ministrstvo ves čas sodeluje z AVK. Izvedli so tudi dve akciji s tržnim inšpektoratom, v času njihovih popisov pa nepravilnosti niso ugotovili.

trgovina oddelek z mlečnimi izdelki | Avtor: Profimedia Profimedia

Poudarili so, da ministrstvo nikoli ni zatrjevalo, da je košarica 15 osnovnih skupin živil v kakršnemkoli smislu vplivala na umiritev rasti inflacije pri hrani. Prav tako ni bilo nikoli rečeno, da je to namen košarice živil.

Ob spremljanju cen 15 osnovnih skupin živil ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano izvaja tudi fizični popis približno 500 izdelkov pri vseh šestih trgovcih. Pridobljene informacije so širši javnosti razpoložljive na spletni strani www.primerjaj-cene.si. "Vse skupaj izvajamo transparentno in v smeri, da omogočimo dostop do kakovostnih in preverjenih informacij, ki so prebivalstvu v pomoč pri nakupu živil," so sklenili.

TZS: Sume bi moral naznaniti agenciji za varstvo konkurence

V Trgovinski zbornici Slovenije (TZS) so zavrnili očitke nekdanjega varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano Igorja Hrovatiča glede domnevno spornih praks pri oblikovanju cen živil iz spremljane košarice. Kot so zapisali v TZS, se zavzemajo za spoštovanje zakonodaje in zavračajo očitke bivšega varuha glede domnevnega dogovarjanja trgovcev o najnižjih cenah. "Če pa bivši varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano utemeljeno sumi, da je v okviru izvajanja projekta košarice osnovnih cen skupin živil prišlo do kakršnih koli odstopanj deležnikov v verigi preskrbe s hrano, bi o tem po našem mnenju skladno s svojimi pristojnostmi že moral obvestiti za to pristojno institucijo, torej agencijo za varstvo konkurence," so navedli.

Ne strinjajo se z mnenjem vlade, da je bilo spremljanje cen živil koristno. "Vse košarice, spletno popisovanje cen in sporočanje cen za deležnike v verigi preskrbe s hrano predstavljajo zgolj in samo dodatno administrativno, finančno in organizacijsko breme," so prepričani.

Vlado so pozvali, naj ne obljublja zniževanja cen hrane. "Tudi po mnenju agrarnih ekonomistov namreč na takšni ravni, kot so bile pred zdravstveno, energetsko, prehransko in ostalimi krizami, ne bodo več. Tudi zato je skrajni čas, da v Sloveniji naredimo odločnejše korake v smeri večje samooskrbe," so dodali.

blagajna, trgovina, denar, živila | Avtor: Profimedia Profimedia

Hrovatič: Cene vzbujajo sum nedovoljenih ravnanj

Hrovatič, ki mu je mandat potekel prejšnjo sredo, a vlada še ni imenovala njegovega naslednika, je v ponedeljkovem sporočilu za javnost zapisal, da so cene živil iz spremljane košarice nenavadno nizke in vzbujajo sum nedovoljenih ravnanj. Navedene maloprodajne cene so po njegovih besedah nižje od dobavnih cen primarnih proizvodov.

"Potrošniki niso zaznali znižanja maloprodajnih cen, zato obstaja tudi sum, da so trgovske verige samo za namen popisa cen za zelo kratek čas znižale cene, po popisu pa jih vrnile na staro ali celo višjo raven. Zanimivo je tudi to, da takšne cene niso bile niti oglaševane prek oglaševalskih kanalov trgovskih verig niti niso bile objavljene v njihovih akcijskih katalogih," je zapisal.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • Idioti 15:48 28.december 2023.

    Ne kupujte več v Merkatorju , ker so Hrvati ukradli cel Merkator večinskemu lastniku , ki so mu pravice suspendirali na način , da je Rus in si po svoji ceni sami sebi prodali Merkator !!!!!!

  • Idioti 15:43 28.december 2023.

    Vse jasno ! Ko pride čas popisa znižajo cene za 2 dni in jih takoj po odhodu popisovalcev sped dvignejo nazaj . Samo to je hotel povedati možakar in nič drugega . Vi ste se pa raspisali kot hudič. No ...prikaži več saj vas razumem , če ne boste napisali kontra članka možakarju , ne boste dobili reklam ! Jasno kot beli dan !

  • Plavi-mil 11:03 28.december 2023.

    Podpisovali, če imate jajca, javno objavite uro in lokacijo,kje boste popisivali, da vam sledimo in kupimo to blago, pa da vidimo reakcijo trgovcev pri tem kartelnem dogovoru.