Slovenija
13898 ogledov

Kaj se dogaja z Golobovo milijonsko nagrado

Robert Golob
1/5
Saša Despot
Predsednik vlade Robert Golob še ni prejel nagrade, ki mu pripada zaradi lanskega uspešnega poslovanja Gen-I, bi mu pa morala biti odobrena ta ali naslednji mesec.

Skladno s pogodbo o vodenju Gen-I Robertu Golobu za lansko uspešno poslovanje podjetja pripada visoka nagrada. Siol je poročal, da naj bi nagrada znašala dva odstotka dobička, če to drži, naj bi mu za lani pripadalo 1,4 milijona evrov bruto ali približno pol toliko neto.

A kaj je zdaj s to nagrado, kako da do srede julija še ni bila izplačana in kdaj bo?

Na Gen-I so nam pojasnili, da skupščina Gen-I še ni obravnavala letnega poročila podjetja in skupine. Ker še ni bilo obravnavano letno poročilo, "/t/udi nagrade poslovodstva za preseženo poslovno uspešnost iz naslova rezultatov za leto 2021 tako še niso bile obravnavane".

Skupščina Gen-I je sestanek direktorjev obeh lastnikov, to pa sta državna Gen energija in Gen EL, torej sestanek generalnega direktorja Gen energije Blaža Košoroka in Martine Pohar, direktorice Gen EL. V Gen EL ima Gen-I polovični delež, po 25 odstotkov pa Gen Energija in 25 odstotkov Elektro Ljubljana. Za udeležbo na skupščini lahko direktorja seveda tudi koga pooblastita.

Poslovodstvo Gen-I mora sklicati skupščino v osmih mesecih po koncu poslovnega leta, ki je v Gen-I enako koledarskemu letu. 31. avgusta je tudi rok za objavo letnega poročila, globa za neobjavo za velike družbe je od dva do deset tisoč evrov.

Golob je sicer še pred volitvami pri notarju podpisal notarsko listino, s katero je svojo nagrado vnaprej razdelil devetim dobrodelnim organizacijam. Katerim, nam v kabinetu predsednika vlade niso želeli razkriti. 

Teoretično bi se lahko zgodilo, da skupščina ne bi potrdila izplačila nagrade, a bi to pomenilo kršitev pogodbe, zato bi bil Golob s pritožbo zelo verjetno uspešen na sodišču.

Na Gen-I so nam povedali še, da bodo prejemki uprave družbe v neto znesku razdeljeni po tipu (fiksni, gibljivi, nagrada za uspešnost in drugi prejemki) tako kot vsako leto transparentno razkriti in po potrditvi s strani skupščin tudi objavljeni na spletni strani družbe.

"Družba do potrditve na skupščini in do javne objave Letnega poročila za leto 2021 ne more razkrivati podatkov iz letnega poročila, ki se sicer smatrajo za notranje informacije," so še dodali.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • matermila 11:30 19.julij 2022.

    Pisun je zapisal: ki mu pripada. Pa on res verjame, da nekomu pripada nagrada 5x večja od bruto letne plače in to v državnem podjetju? Sumim, da je zrel za temeljit pregled.

  • Avatar luckyss
    luckyss 08:25 19.julij 2022.

    Spet bo prikletne metalo po tleh, ker ne bodo mogli razumeti, kako lahko takšen znesek podariš pomoči potrebnim...Se že veselim njihovih komentarjev ;))