Slovenija
3387 ogledov

Kaj se je zgodilo z risinjo Nežo? Primer preiskuje policija.

Risinja Neža
Risinja Neža je bila ena izmed risov, ki je dobila GPS ovratnico, s katero so ji sledili v okviru projekta Life Lynx. Nadeli so ji jo februarja letos.

Že sredi maja je njena ovratnica poslala signal smrtnosti. Projektni partnerji iz Biotehniške fakultete so takoj odšli na teren, kjer so na območju Lovske družine Struge na Dolenjskem v bližini lovske preže našli GPS-ovratnico, ki je bila vidno odtrgana na silo. 

O dogodku so obvestili policijo, ki sprva ni sprožila preiskave, saj samo na podlagi najdene ovratnice ni obstajal utemeljen sum za kaznivo dejanje. Pozneje so s pomočjo psa na mestu našli tudi madež krvi in odvzeli vzorec za nadaljnje preiskave. Genetska analiza je potrdila, da gre za kri risinje Neže, kar je bil razlog, da je policija sprožila postopek.

Primer je prevzel kriminalist, ki je bil leta 2019 udeleženec strokovnega usposabljanja za policiste glede nezakonitega ubijanja prostoživečih živali, ki so ga organizirali v okviru projekta LIFE Lynx v Gotenici. 

Lovska zveza Slovenije policiji in preiskavi nudi vso podporo in sodelovanje  pri preiskovanju primera. Po besedah predsednika Lada Bradača »bo vsak pravnomočno obsojen član lovske organizacije za nezakonit uboj katerekoli prostoživeče živali za vedno črtan iz lovske organizacije«. 

Risinja Neža | Avtor:

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • radovednica 11:16 01.september 2022.

    A so se vsi zagovorniki nastajajočega "prostega zverinjaka" vseh mogočih in nemogočih in nepotrebnih, v naših krajih nastanjenih in zaščitenih zveri (medvedi, volkovi, jeleni, sedaj še risi, pa spet bobri, itd) vprašali, kako naj živijo ljudje in skrbijo za svoje ...prikaži več imetje, polja, živino, ter vse to varujejo, da bi vsaj približno lahko živeli in od vsega truda kaj imeli? A se potem kdo začudi, če se to dogaja?