Slovenija
11511 ogledov

Kaj se odpira povsod, kaj le v nekaterih regijah in zakaj

Prenovljena trgovina Lesnina na Brdu v Ljubljani. Anže Petkovšek Prenovljena trgovina Lesnina XXXLutz na Brdu v Ljubljani.
Odločili smo se, da ob zelo strogih pogojih sprostimo delovanje nekaterih storitev in zaostrimo inšpekcijski nadzor in kaznovanje. Industrije ne bomo ustavljali, do zdaj ni predstavljala perečega vira okužb," je na novinarski konferenci povedal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

Od jutri do 23. decembra se bodo izjemam, ki so lahko odprte, pridružile še nekatere dejavnosti. V vseh regijah se odpirajo: cvetličarne, avtopralnice, kemične čistilnice ter higienska oziroma nega razen piercinga, tetoviranja in podobnega.

Pod zdravstveno oziroma higiensko nego sodijo frizerske in brivske storitve, ličenje, manikura, pedikura in nega obraza, je pojasnil Počivalšek. Masaže, solariji, savne in kopeli so po njegovih besedah še naprej prepovedane, prav tako ostajajo zaprte tehnične in gradbene trgovine.

Zakaj in zakaj sproščanje ukrepov ne sledi načrtu, ki ga je pred kratkim sprejela vlada? "Mislim, da se ga držimo, če ste pogledali številke, boste videli, so pa določene spremembe zaradi potreb po tem, da omejimo delo na črno, ocenjujemo, da je bolj imeti nekatere storitve pod zdravstveno kontrolo kot da se odvijajo na črno, kjer je še več možnosti okužbe," je pojasnil Počivalšek.

Določene storitve se odprejo le v manj ogroženih regijah. V osrednjeslovenski, gorenjski, goriški, obalno-kraški in primorsko-kraški se odprejo prodajalne z oblačili in obutvijo ter prodaja oblačil in obutve v pretežno živilskih trgovinah. Pomerjanje oblačil in obutve ni dovoljeno. V teh regijah so lahko odprte tudi tudi prodajalne s športno opremo in motornimi vozili.

Vse veljavne omejitve ostajajo v veljavi, tako mora biti v trgovinah zagotovljenih 30 kvadratnih metrov na stranko.

Zdravko Počivalšek | Avtor: Tamino Petelinšek/STA Tamino Petelinšek/STA

"Če se bomo navodil držali, to ne bo dodatno ogrožalo zdravstvene situacije," je opozoril Počivalšek. "Naš cilj je zamejiti epidemijo, te naloge še nismo opravil, sproščanje ukrepov naj bo spodbuda vsem, da strogo spoštujejo pravila in usmeritve. Epidemiološka slika je še vedno zaskrbljujoča, pozivam k zmanjšanju števila stikov, upoštevanju higienskih priporočili. S tem pokažemo voljo, da se vrnemo k življenju, ki smo ga poznali v začetku tega leta ter si omogočimo mirnejše praznike in vstop v novo leto. Če se bodo zadeve odvijale v smeri, da zdravstveni sistem ne bo mogel parirati, bomo morali ukrepe zaostriti." je že dodal. 

Na vprašanje, kako bodo povečali nadzor, je Počivalšek odgovoril, da ne govori o dodatnih inšpektorjih. "Govorim o tržni inšpekciji, ki ima preko sto ljudi, vse aktivnosti bodo usmerjene v to smer, verjamem, da bomo delali z roko v rok tudi z drugimi organi nadzora. Verjamem da bomo, ne samo v smislu nadzora, ampak z odgovornim pristopom pripeljali do tega, da bo prišlo do napredka."

Javni promet po počitniškem urniku

Od jutri do 23. decembra se ponovno sprošča javni promet, ker šole in fakultete še ne delujeno, se bo ta odvijal po počitniškem urniku. Na avtobusih in vlakih bo potrebno razkuževanje, uporaba maske in upoštevanje distance. 

Na avtobuse in vlake bo lahko vstopila polovica potnikov glede število sedežev. Minister za transport Jernej Vrtovec je prepričan, da v tem času večjega interesa za javni prevoz ne bo, zato ne bo težav s spoštovanjem te določbe. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 1
  • evelux 11:04 15.december 2020.

    sprostimo delovanje nekaterih storitev in zaostrimo inšpekcijski nadzor in kaznovanje..... zeloooooo zanimivo...