Slovenija
96 ogledov

Kaj so delali inšpektorji, ko so jim poslanci po pomoti razveljavili zakon?

džamija Saša Despot
Inšpektorji so ugotovili 231 kršitev, kjer zaradi pomote niso imeli podlage za izrek globe. A na delovnem inšpektoratu so našli obvod tudi mimo tega ...

Približno dva meseca inšpektorat za delo ni imel podlage za izdajanje glob v skladu s tremi členi zakona o delovnih razmerjih, saj so jih poslanci v maju po pomoti razveljavili. S sprejemom pomorskega zakonika so namreč izbrisali nekaj kazenskih določb Zakona o delovnih razmerjih iz leta 2013, ki se nanašajo na delodajalce, in sicer od 218. do 221. člena. Razveljavljena 222. in 223. člen sta prehodni določbi ZDR-1 pa urejata dodatek za delovno dobo in ekonomsko odvisne osebe.

A kot nam je zagotovila Branka Knafelc z inšpektorata za delo, so našli obvod tudi mimo tega in so "nadzor opravljali nemoteno".

Ker so poslanci "izbrisali" le prekrškovne določbe, pa so inšpektorji delodajalcem, pri katerem so ugotovili nepravilnosti, na katere so se nanašale črtane prekrškovne določbe, še vedno izdali upravno odločbo, s katero mu je odredil odpravo ugotovljenih nepravilnosti."Ob morebitnem nespoštovanju upravne odločbe pa je lahko delodajalcu po zakonu o inšpekcijskem nadzoru izdal odločbo o prekršku zaradi nespoštovanja z odločbo odrejenih ukrepov inšpektorja, za kar je prav tako predpisana globa," je prakso inšpektorjev še pojasnila podsekretarka na delovnem inšpektoratu.

Poleg tega pomorski zakonik ni črtal 217. člena ZDR-1, ki prav tako določa globe za posamezne prekrške. V slednjem pa so zapisani prekrški, za katere so zagrožene najvišje kazni, ki znašajo od 3.000 do 20.000 evrov.

Kako se je napaka lahko sploh zgodila?

Na ministrstvu za delo, ki je po dobrem mescu v državni zbor poslalo popravek zakona po nujnem postopku, so navedli, da se je "očitna pomota" zgodila pri navajanju uradnih listov. Namesto Zakona o delovnih razmerjih iz leta 2013 so na infrastrukturnem ministrstvu hoteli navesti prej veljavni Zakona o delovnih razmerjih, ki pa je v teh členih vseboval določbe, ki so se nanašale na pomorščake in so po novem navedene v pomorskem zakoniku.

A tudi to ne bi bilo potrebno, saj v pomorskem zakoniku pač ni potrebno urejati in razveljavljati določb, ki so del neveljavnega zakona, le določene določbe so se še uporabljale do nove ureditve vsebine.

Popravek oziroma zakon o dopolnitvah zakona o delovnih razmerjih, ki odpravljene člene spet uveljavlja, so poslanci sprejel 14. julija, v uradnem listu pa je bil objavljen 29. julija. V veljavo je zakon stopil dan kasneje.

Komentarjev 21
  • dragec 14:12 13.avgust 2016.

    kaj so delali inšpektorji, po domače, metali ga na roko,

  • Boris Odreitz 22:15 11.avgust 2016.

    TAKA VLADA METEK MV ČELO ALI PA VISLICE !

  • Boris Odreitz 22:13 11.avgust 2016.

    PARDON NOVBEN KONJ NI BEDAK TILE PA SO BEDAKI IN TE PLAČUJEMO IN TO BAJNE ZNESKE !