Slovenija
441 ogledov

Kaj so vse te nove banke?

slovenija 09.02.11 hypo alpe adria, banka, poslvna stavba hypo, foto: nik rovan Nik Rovan
Gledate plakate ob cesti in se čudite, kdo so te nove banke pri nas?

"Kaj je Addiko, je to neka nova banka," me je pobaral kolega. Ker je prišlo na bančnem trgu v zadnjem času do nekaj sprememb, objavljamo kratek vodič. 

Hypo Addiko | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

1. Hypo banke ni več, od 11. julija se imenuje Addiko banka. 

Sprememba imena je posledica prodaje mreže Hypo banke v državah nekdanje Jugoslavije. Kupil jih je ameriški sklad Advent International skupaj z EBRD, pogodbo so podpisali že pred božičem 2014.  Hypo banko je iz težav zaradi slabih kreditov rešila Avstrija, ki jo je podržavila. 

A | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

2. Raiffeisen banke ni več, zdaj je KBS banka

Banka Raiffeisen se je v KBS banko preimenovala 1. julija letos. Nov lastnik je ameriški sklad Apollo, ki je konec aprila kupil tudi NKBM. 

Banki nameravajo združiti, tudi logo KBS banke je enak logu NKBM banke, a do združitve očitno ne smejo več uporabljati blagovne znamke Raiffeisen. 

3. V kratkem pripojitev Poštne banke Slovenije

V kratkem se obeta pripojitev Poštne banke Slovenije k NKBM. Načrtovani datum je bil 1. julij, a do pripojitve še ni prišlo, saj čakajo na soglasje Evropske centralne banke.

"Pravna združitev Poštne banke Slovenije in Nove KBM se bo izvedla po prejemu soglasja regulatornih organov (Banke Slovenije oz. Evropske centralne banke). Postopek obravnave vloge za pripojitev je večstopenjski. Banka Slovenije po obravnavi vlogi poda mnenje, soglasje za pripojitev pa ECB. Soglasja ECB Nova KBM in PBS kljub zelo aktivnemu sodelovanju vseh deležnikov še nista prejeli, zato  vpis pripojitve v sodni register s sprva predvidenim datumom 1. 7. 2016 ni bil mogoč," so pojasnili v NKBM. 

4. Banke Celje ni več.

5. oktobra lani se je pripojila Abanki. Država mora združeno banko prodati do konca leta 2019. 

Banka Celje | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

 

Probanka | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

5. Probanke in Factor banke ni več. 

Čeprav sta šli v nadzorovano likvidacijo že septembra 2013 in od takrat nista več sklepali novih poslov, sta brez licence ostali šele februarja letos, ko sta bili (za razliko od prvotnih načrtov) pripojeni k DUTB. 

6. Odšla je Zveza bank

Zveza bank | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

Oktobra lani se je iz Slovenije umaknila avstrijska Zveza bank, ki je imela pri nas le podružnico, umik je napovedala tudi ruska Sberbank, za katero se špekulira, da jo bo kupil sklad Apollo, ki je kupil že NKBM in Raiffeisen.

5. Naprodaj tudi NLB 

NLB bi morala biti skladno z zavezo, ki smo jo dali Evropski komisiji, prodana do konca leta 2017. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Zmago 13:36 24.julij 2016.

    Dixon naivnež !!! Očitno ti ni nič jasno kako je z zgodovino židovskega bančništva !!!Goglaj malo !!

  • Dixon 10:07 21.julij 2016.

    Saj je že od nekdaj jasno, da tuji lastnik bolje dela z bankami, kot država. Se mi zdi tudi super da je hypo spremenil ime in šel po novi poti.

  • radsemastimzmesom 18:08 20.julij 2016.

    Super J.Z., zelo koristne informacije za nas, potrošnike. Velik plus od mene za takšen konkreten članek, brez dolgovezenja!