Slovenija
450 ogledov

Kaj storiti, če finančna uprava pošlje še dve položnici za NUSZ

položnica nusz bralka
Finančna uprava pošilja še enkrat iste položnice. Zakaj in kaj storiti?

"Prvo položnico sem plačal, sicer z nekaj dnevi zamude, zdaj pa sem dobil še dve položnici za nadomestilo za uporabo stavbnih zemljišč (NUSZ). Nikjer ne piše, da  gre za kakšen opomin, samo roki plačila so drugi," nas je opozoril bralec. Meni, da bi lahko kdo, ki ne bi bil pozoren, plačal vse štiri položnice. 

Na finančni upravi (Furs) pojasnjujejo, da isto odločbo še enkrat pošljejo vsem, ki nadomestila oziroma prvega obroka (če imajo dva) ne plačajo pravočasno. 

Treba je osebno vročiti, da vas lahko terjajo

"Odločbe o odmeri NUSZ zavezancem (fizičnim osebam) Furs najprej vroči z navadno vročitvijo. V kolikor zavezanec deloma ali v celoti plača predpisano obveznost, se šteje odločba za vročeno. V nasprotnem primeru, po poteku roka za plačilo obveznosti (prvega obroka), se šteje, da odločba ni bila vročena, zato se vročitev opravi ponovno, tokrat z osebno vročitvijo. Ustrezno se zamaknejo tudi roki za plačilo dajatve," pojasnjujejo. 

"Če zavezanec obveznost plača po poteku roka za plačilo a pred začetkom postopka za ponovno vročanje odločb, se mu odločbe praviloma ne vroča ponovno z osebno vročitvijo," pravijo na Fursu, a dodajajo, da se lahko zgodi tudi to, saj od priprave podatkov, pošiljanja tiskarju, odpreme pošiljk do njihovega prejema namreč mine nekaj časa. 

Nova pošiljka je enaka

"Na odločbi navedbe, da gre za opomin oziroma isto odločbo, ni. Dejansko ne opominjamo davčnega zavezanca, temveč davčni organ na ta način izvaja vročanje v skladu z zakonom in tako pridobi izvršilni naslov (izvršljiva odločba o odmeri davka), na podlagi katerega lahko zahteva plačilo davka. Pri ponovnem osebnem vročanju se zavezancu vroči torej identična odločba," pravijo na Fursu, a hkrati zagotavljajo, da bi bila morebitna podvojena plačila vrnjena po uradni dolžnosti. Dvojnih plačil sicer še niso zaznali. 

Milijon evrov prihranka

Odločbe o NUSZ se z navadno pošto vročajo že od lani, ko je prihranek zaradi tega znašal 900 tisoč evrov. Je pa zanimo letos potrebnih več osebnih vročitev: lani jih je bilo okrog sedem odstotkov, letos pa že skoraj 14. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • blueone 20:30 05.december 2016.

    Mhm verjetno res, a ti tudi stvari kreditiraš eno leto???

  • ginko 14:43 05.december 2016.

    Brez obresti, v dobrodelne namene za SMC !

  • ginko 11:51 05.december 2016.

    Hudičeva banda te oblasti, kako jim bomo zaračunali zamudne obresti še za neizplačane državne štipendije za to šolsko leto. Nesposobneži že pri leni izdaji odločb pri vsej računal. tehnologiji. Pa še bi radi stavkali za plače, ki se talajo od ...prikaži več države za leno delo. SMC oblastniki spokajte čimprej, dokler nam ne popustijo živci. To pa je stranka MODERNEGA CENTRA . V imenu "modernega" so izbrali za blefiranje naroda, ki še kar spi.