Slovenija
121 ogledov

Kaj storiti, če napade pes

Večina velikih psov je zgolj dobrodušnih velikanov, a če jih ne poznamo, seveda Žurnal24 main
Obramba. Če vas napade pes, stisnite roke ob sebi in umaknite pogled. Ne tepite ga in ne vpijte nanj.
Velikost še ne pomeni nevarnosti

Pasme. Najbolj napadalni psi so, kot pravi Mikuževa, tisti, nad katerimi lastniki nimajo nadzora. Pasma ali pasemska kombinacija nimata pomena. “Nevaren je lahko vsak pes, ki ni bil ustrezno socializiran na čim več kategorij ljudi: odrasle, otroke, ženske, čudno oblečene. Nevaren je tudi pes, ki so ga šolali s prisilo, udarci, pritiskanjem ob tla, prevračanjem na hrbet, ali tak, ki je vse življenje na verigi,” dodaja. Majhni psi so sicer pogosto sitni in bevskajo, posebno nevarne pa male pasme že zaradi svoje velikosti niso, pa pravi Trkmanova.

"Psi, ki jih spustimo na sprehodih, praviloma niso nevarni. Nevarni so predvsem tisti, ki se strgajo z verige ali uidejo z dvorišča, mi pa se znajdemo na njihovem teritoriju,” pravi pasja inštruktorica Silvia Trkman.

Če je pes drugače zdrav, napade, ko poskuša zavarovati sebe in tisto, kar misli, da je njegovo, razlaga svetovalka za vedenje družnih živali in kinologinja Metoda Mikuž Bračkovič in dodaja, da gre največkrat za zadnjo stopnjo pri sporočanju človeku, naj se umakne.

Žal, ljudje predhodnih znakov ne opazimo ali pa jih je pes na podlagi izkušenj, da je napad najboljša obramba, tako zmanjšal, da v bistvu napad sledi takoj, ko se pes čuti ogroženega,” dodaja.

Otroci in psi
Otrok mora vedeti, da je psa varno božati samo pod nadzorom in z dovoljenjem lastnika,” pravi Trkmanova. Mikuž Bračkovičeva pa svetuje, naj pustijo tuje pse pri miru, lastniki psov pa naj imajo te privezane ali pod nadzorom. “Otrok se lahko prestraši že, če skoči na njega mali pes ali mladič, strah pa ga lahko spremlja vse življenje,” 
dodaja.

Metoda Mikuž in Silvia Trkman svetujeta kaj narediti, če vas napade pes
1. Umaknite pogled. Če se le da, ostanite mirni, umaknite pogled in ne bežite stran.

2. Roke ob telo. Postavite se bočno glede na psa, z rokami ob telesu in se razkoračite, da boste stabilni.

3. Ne kričite in ne krilite z rokami. Če vas zagrabi za roko ali nogo, se ne poskušajte iztrgati iz ugriza, ker bo rana sicer še resnejša.

4. Razklenite gobec. Če vas pes ugrizne in noče spustiti, mu morate gobec nekako razkleniti, najbolje s posebno palico. Psa ne tepite, ker ne čuti in ne vpijte, ker ne sliši.

5. Takoj k zdravniku. Po ugrizu takoj poiščite zdravniško pomoč. Od lastnika ali mimoidočih poizvedite podatke o psu in po obisku zdravnika obvestite policijo ali veterinarsko inšpekcijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.