Slovenija
6684 ogledov

Kaj storiti, če podjetje zamuja pri dobavi hladilnika, kavča, kuhinje?

Dostava Dino Stanin/PIXSELL
Kakšne so pravice potrošnika, ko prodajalec zamuja pri dobavi naročenega blaga?

Na tržnem inšpektoratu so v zadnjem času prejeli več vprašanj potrošnikov v zvezi z zamudo prodajalcev pri dobavi naročenega blaga, na primer hladilnikov, kuhinj, omare po meri, za katere je običajna dostava v nekaj dneh ali tednih. Kaj lahko storite, če prodalec nenehno prestavlja dostavo?

Zakona o varstvu potrošnikov (ZVPot) sicer določa, da mora podjetje svojo obveznost iz prodajne pogodbe (dobavo blaga) izpolniti takoj, najpozneje pa v 30 dneh po sklenitvi pogodbe, razen če sta se stranki dogovorili drugače. Če pa podjetje ne dobavi naročenega blaga niti v primernem dodatnem roku, ki ga postavi potrošnik, ali če podjetje zavrne dostavo blaga ali je glede na okoliščine ob sklenitvi pogodbe dogovorjeni rok bistvena sestavina pogodbe, lahko sodeč po pojasnilih trženga inšpektorata potrošnik odstopi od pogodbe, podjetje pa mu mora nemudoma vrniti vsa opravljena plačila.

Če torej podjetje ne dostavi blaga v dogovorjenem roku, lahko - tako navaja tržni inšpektorat - potrošnik odstopi v skladu z navedenim, podjetje pa mora potrošniku nemudoma oziroma v najkrajšem možnem času vrniti vsa opravljena plačila. V nasprotnem primeru lahko potrošnik poda prijavo na Tržni inšpektorat RS.

Glede na navedeno potrošnikom na tržnem inšpektoratu predlagajo, da podjetju, pri katerem so naročili in plačali blago,  pošljejo pisno zahtevo za dobavo izdelka v določenem roku (lahko tudi preko elektronske pošte). Če kljub dodatnemu roku ne bodo prejeli naročenega, pa lahko podjetje obvestijo, da odstopajo od pogodbe. V primeru težav z vračilom kupnine se lahko za pomoč obrnejo na Tržni inšpektorat RS, pri čemer naj prijavi hkrati priložijo vso dokumentacijo, s katero v zadevi razpolagajo (npr. potrdilo o naročilu, potrdilo o plačilu, korespondenca s podjetjem).

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.