Slovenija
87 ogledov

Kaj storiti, ko trčite v žival?

Na nenadno prečkanje živali bodite pozorni predvsem v nočnih in večernih urah. ( Žurnal24 main
V petek zvečer je voznike dolenjske avtoceste strašil medved, ki je hodil po vozišču. Na kaj morate biti pozorni ob trku z živaljo?

Na PU Ljubljana so za zurnal24.si dejali, da morate biti na nenadno prečkanje živali pozorni predvsem v nočnih in večernih urah, ko te najintenzivneje iščejo hrano.

"Opozoriti je treba, da divjad običajno pride v bližino naselij v tropih, zato naj vozniki vedno pričakujejo več živali na istem kraju," so zapisali na PU Ljubljana.

Kadar se pred vašimi očmi nenadoma znajde na primer srna in se trku ne morete izogniti, je voznikova odgovornost izključena. O prometni nesreči, v kateri je udeležena žival, najprej obvestite policijo, ki poskrbi za nadaljnje ukrepe.

"V primerih, ko so živali ranjene ali nevarne, morajo posredovati lovci, ob takojšnjem poginu pa na kraj dogodka pride higienik, ki poskrbi za odvoz mrtve živali. Policija dogodek evidentira in zavarovalnici na njeno zahtevo posreduje ustrezne podatke."

Na avtocestah, tako kot v petkovem primeru medveda, živali najpogosteje zaidejo na vozišče pri uvozih in izvozih na avtocesto. Če žival opazite, takoj obvestite policijo in Dars, saj boste s tem opozorili druge udeležence v prometu.

Če pa ste v žival trčili, takoj umaknite vozilo, prižgite smerokaze in ga zavarujte. Ob tem ne pozabite tudi na svojo varnost in se umaknite z vozišča.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.