Slovenija
38 ogledov

Kaj ukinitev, za nove zavarovance ponujajo denar

reklama wiz J. Z.
Ena od ključnih napovedi nove vlade je ukinitev dopolnilnega zavarovanja, a se zavarovalnice, ki ga ponujajo, na to požvižgajo. Na obcestnih plakatih, spletu in televiziji na veliko oglašujejo svojo ponudbo, ena izmed njih vam ob triletni vezavi ponuja celo vračilo 40 evrov na vaš račun.

"Odprava dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je bila zapisana v koalicijskih pogodbah vlad že vse od leta 2001 naprej, ko je ministrstvo za zdravje vodil Dušan Keber. Če bi v Vzajemni zaradi takih političnih napovedi prenehali z delom, bi že zdavnaj propadli," odgovarjajo na vprašanje, zakaj se kljub napovedani ukinitvi trudijo pridobivati nove zavarovance. Pohvalili so se še, da so letos v prvih štirih mesecih sklenili več zavarovanj kot v celem letu 2012. 

Ob sklenitvi paketa Vzajemna mladi, ki ga zdaj precej oglašujejo, ponujajo majico, 20 evrov popusta za lete z Adrio Airways, do 30 odstotkov popusta za zavarovanja Generali, 15 evrov za druga zavarovanja Vzajemne in cenejše mobitele v paketih Itak. 

Ob vezavi za tri leta takoj nakažejo 40 evrov

Wiz, ki je v lasti Adriatic Slovenice (AS) in je doslej ponujal le spletno sklepanje avtomobilskih zavarovanj, po novem ponuja tudi dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Ob triletni vezavi vam ponujajo 70 evrov popusta pri zavarovanju za avto, 50 evrov za nakupe v Sportini ali pa vam 40 evrov takoj nakažejo na račun. "Akcija WIZ Zdravje ni povezana z vladnimi napovedmi. Gre za akcijo za predstavitev produkta, ki se je sedaj pričel prodajati tudi preko blagovne znamke WIZ in spletne strani www.wiz.si. Hkrati je to obdobje, ko večje število dijakov in študentov zaključuje šolanje in s tem ostajajo brez statusa študenta oziroma dijaka," so oglaševalsko akcijo kljub napovedim vlade o ukinitvi dopolnilnega zavarovanja pojasnili v AS. 

Tudi v Triglavu pravijo, da njihove "aktivnosti ostajajo nespremenjene“. Novim zavarovancem trikrat letno ponujajo nasvet zdravnika po telefonu, poleg tega pa še popust v Hotelih Bernardin, pri drugih zdravstvenih zavarovanjih, v ŠUS Eurofitnesu, tistim, ki zavarovanje sklenejo prek spleta pa še 20 evrov za nakup v spletni trgovini Enaa. 

Ne verjamejo, da bodo kmalu ukinjeni

Da bi si z večjim številom zavarovancev, predvsem s tistimi z večletno vezavo, poskušali zagotoviti višjo odškodnino od države v primeru ukinitve, ni verjetno, saj v primeru ukinitve zavarovanja do odškodnin skoraj gotovo ne bodo upravičene. Bolj verjetno je, da ne verjamejo, da bo v kratkem res prišlo do ukinitve dopolnilnega zavarovanja, če sploh. 

Vse zavarovalnice namreč opozarjajo, da potrebujemo celovito zdravstveno reformo ne le spremembo financiranja in da ukinitev dopolnilnega zavarovanja pomeni, da bo v sistemu manjkalo med 400 in 450 milijoni evrov. Odprava bi bila „zelo radikalen“ poseg in "takega ukrepa ni mogoče uvesti čez noč. Če bi 450 milijonov odvzeli slovenskemu zdravstvu, bi sesuli zdravstveni sistem, če pa bi želeli ta sredstva dobiti nazaj v obliki novih davkov ali prispevkov od državljanov, bi dodatno obremenili delovno aktivno populacijo in sesuli gospodarstvo," pravijo v Vzajemni, kjer v primeru ukinitve dopolnilnega zavarovanja pričakujejo dolgo prehodno obdobje. Tudi v AS opozarjajo, da bi obvezna dajatev, ki je zapisana v koalicijski pogodbi, "prinesla bistveno višje obremenitve za delovno aktivni srednji sloj“ in da bi višji prispevki državi odnesli tudi precej dohodnine, v Triglavu pa še, da lahko v primeru nepremišljenih sprememb "do nepopravljivih posledic“. 

Komentarjev 2
  • Tupamaros 08:29 04.oktober 2014.

    Tako mimogrede. Je že kdo poskušal zamenjati zavarovalnico? Tega ne priporočam iz osebnih izkušenj. Vzajemna pri kateri sem bil do upokojitve dodatno zavarovan in plačeval preko firme mi sedaj pošilja položnice na dom z obrazložitvijo, da je odpovedni (medtem sem ...prikaži večm pristopil Triglavu)i rok 3 mesece (drobni tisk). Sedaj Vzajemna zahteva plačilo z zamudnimi obrestni za to obdobje.Nisem pa presenečen, saj smo lopovska država.

  • valerijakregar 08:03 04.oktober 2014.

    če je kdo pričakoval kaj drugega od te "na hitro vkup sklamfane" vlade je neozdravljiv optimist. Važno je le, da bilo pred volitvami to tako fajn slišati, kajne smc !!!!!!!perfidna vsakomesečna "dokapitalizacija" mačka v žaklju !oni si ...prikaži veči dele dobičke, odpravnine, dobre plače..........zdravstvo in zdravstvena oprema pa crkujeta !pa bolniki tudi.