Slovenija
23 ogledov

Kaj vse je na DUTB ostaja skrito

DUTB Saša Despot
Ustavno sodišče zadržalo objavo podatkov o slabih posojilih.

Ustavno sodišče je začasno zadržalo izvajanje zakona o dostopu do informacij javnega značaja v delu, ki državnim bankam nalaga javno objavo podatkov tudi o tistih slabih posojilih, ki jih niso prenesle na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB). S tem bi občutljivi podatki postali brez omejitev dostopni najširšemu krogu ljudi.

Zahtevo po javni objavi podatkov tudi o tistih slabih posojilih, ki so ostala v podržavljenih bankah, vsebuje novela zakona o dostopu do informacij javnega značaja, ki jo je DZ sprejel junija. V njej je zapisano, da morata podržavljeni NLB in NKBM te podatke po stanju na presečni datum 20. december 2013 objaviti do 19. oktobra. Za slaba posojila, ki so bila prenesena na DUTB, pa je bila zahteva po javnosti podatkov vpisana že v novelo zakona iz aprila letos.

Ustavno sodišče je postopek za presojo ustavnosti novele zakona začelo na pobudo Banke Slovenije, ki se ji zdi razkritje celotnih kreditnih map, prenesenih na DUTB, popolnoma nesprejemljivo. Kot je poudarila, razkrite kreditne mape vsebujejo poslovne skrivnosti dolžnikov, kar zmanjšuje verjetnost njihovega uspešnega prestrukturiranja. V neskladju z ustavo pa naj bi bilo tudi dejstvo, da dolžniki nimajo pravnega sredstva zoper napačno uvrstitev na seznam neplačnikov.

Tako na Banki Slovenije kot v NLB in NKBM so odločitev ustavnih sodnikov za STA pozdravili. V največji slovenski banki so ob tem še enkrat spomnili, da določbe novele grobo posegajo v varovanje zaupnosti razmerja med strankami in banko. Ob uveljavitvi novele bi lahko državne banke izgubil zaupanje tudi tistih komitentov, na katere se določila novele ne nanašajo.

Komentarjev 4
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 00:07 05.oktober 2014.

    Torej ustavno sodišče pravi da je boljš izgubit zaupanje vseh državljanov kot pa tistih nekaj komitentov ki so se najverjetneje okoristil? Ja bravo. Odlično zagovarjate demokracijo kjer ljudstvo vlada. ups mislu sm rečt kjer komitenti vladajo.

  • valerijakregar 07:50 04.oktober 2014.

    naša edina "ustavna" dolžnost je, da vedno znova plačujemo dokapitalizacijo na n - dokapitalizacij, nimamo pa pravice do vpogleda v tega "mačka v žaklju" , oz. v katere žepe "elite" se vsa ta leta steka naš denar !<br ...prikaži večbr />zlovenija, najbolj mačehovska država do svojih državljanov v eu !

  • NatPoSloLingoUKno 02:22 04.oktober 2014.

    And does the Diocese of Maribor have any trade secrets? It's poetry time!http://www.maria.si/cathocatharsishttp://www.maria.si/countsThe National Poet Of Slovenia In A Language People Understand interprets important Slovenian affairs for the non-Slovene speaking world. www.maria.si