Slovenija
9 ogledov

Kaj vse je res o prihodnjem iphonu?

Čakanje na iphone EPA
Apple je letošnjo predstavitev novosti, med drugim modela iphone 6 in ročne ure, vzel zelo resno. V javnost že curljajo posebnosti.

Napravice z logom obgriženega jabolka so v zadnjem desetletju povsem spremenili način poslušanja glasbe, telefoniranja in koriščenja informacij, zato ni čudno, da je tokratnemu dogodku, na katerem bo Apple v torek razkril novotarije, namenjenega veliko pozornosti. 

Medtem ko je Apple doslej prepuščal, da se vročica okoli izdelkov ustvarja v medijih in socialnih omrežjih sama od sebe, je tokrat posegel po bolj marketinškem triku in prvič celo uvedel posebni odštevalnik časa do premiere na svoji spletni strani. Prihodnji torek bo potekal tudi prenos v živo. Zanimivo Apple kot pogoj za prenos navaja ustrezno posodobljen brskalnik Safari in iOS oziroma OS X operacijski sistem, čeprav gotovo ne bodo prikrajšani niti uporabniki Windowsev in androidov. 

Že nekaj časa je znano, da bo prihodnji iphone na voljo v dveh velikostih, menda s 4,7-palčnim in 5,5-palčnim zaslonom (slednji naj bi se baje imenoval iphone 6 pro), medtem ko je doslej vztrajal pri "le" štirih palcih.

Z velikostjo bo Apple očitno po letih vztrajanj, da so štije palci povsem dovolj, neposredno napadel svojega glavnega tekmeca Samsunga, ki s serijo  galaxy S in "phabletom" galaxy note žanje lepe uspehe. Večji od iphonov naj bi bil celo tako velik, da bo uporabnik imel posebno funkcijo, ki bo omogočala uporabo zgolj z eno roko.

Oba iphona naj bi imela tudi izboljšan čitalnik prstnih odtisov in 128 GB spomina, poroča Daily Mail. Business Insider dodatno pravi, da bo imel že prednja kamera imela ločljivost 3 MP, sam zaslon pa bo zmogel prikazovati 416 pik na palec, napravo pa bo poganjal novi procesor A8. Ali bo naslednika dobil tudi "poceni" iphone 5C, ki je bil uveden lani, še ni jasno. Naj pa bi tudi šestica dobila dodatno barvo, saj naj bi se črni in beli pridružila še zlata.

Ura, ki naj bi bila še veliko več

Druga velika novost, ki je pred vrati, je iWatch, o kateri se govori že leta. Zapestna ura - računalnik naj bi po bolj kot ne ponesrečenih poskusih tekmecev (Samsung, Sony) končno prinesla dodano vrednost in zanimanje kupcev, saj naj bi napravica, ki bo predvidoma na voljo z 1,3- in 1,5-palčnima zaslonoma, vsebovala cel kup naprednih senzorjev za nadzor delovanja telesa, s katerimi naj bi v povezavi z iphonom ali ipadom služila kot osebni športni trener in zdravnik obenem, poleg bolj klasičnih funkcij, kot je opozorila na pošto ali sporočila. A kaj vse bodo zmogle naprave, denimo ali bo iphone res mogoče polniti kar brezžično, bo dokončno razkril šele Apple na svojem dogodku na sedežu v Cupertinu.

So Kitajci res že razkrinkali iphona?

Ugiba se tudi, da bo predstavljena naslednja generacija tablice ipad oziroma ipad air. 
Hkrati z vsemi mobilnimi novotariji bo bržkone predstavljen tudi operacijski sistem naslednje generacije iOS 8, ki bo nato na voljo za posodobitev že prihodnji teden.

Prodaja iphonov in ostalih napravic bo bržkone sledila 19. septembra, saj Apple že tradicionalno prične s prodajo deseti dan po premieri. 

Za vznemirjenje je dodatno poskrbel kitajski mobilni operater China Telecom, saj so se na njegovem spletnem mestu, namenjenemu prednaročilom, pojavile fotografije, ki naj bi prikazovale prihodnji iphone. Sodeč po fotografijah naj bi bila napravica precej bolj zaobljena, kot smo jo poznali od generacije 4 dalje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.