Slovenija
294 ogledov

Kaj vse ve Google o vas?

Google želi podatke o uporabnikih dobivati tudi iz nevirtualnega sveta. (Foto: E Žurnal24 main
Googlova preurejena stran Moj Račun uporabnikom daje možnost upravljanja zasebnosti njihovega računa. Ste si stran že ogledali in jo priredili svojim željam? Če ne, poglejte si jo, vsevednost Velikega brata Googla vas bo presenetila.

Večina nas že ima svoj osebni račun pri eni od Googlovih storitev - elektronsko pošto imamo urejeno pri Gmailu, ogledujemo si posnetke na Youtube in tudi vsak, ki ima pametni telefon s programsko opremo Android je član globalne Googlove družine. Google nas vztrajno spremlja v našem vsakdanu. Zato so uporabniki pozdravili preurejno stran Moj Račun, ki jim omogoča oz. jim daje občutek, da imajo nad podatki, ki jih Google shranjuje več nadzora.

Katere podatke Google shranjuje?

Na novi Googlovi spletni strani "privacy.google.com" je podjetje zbralo vprašanja, ki jih uporabniki najpogosteje postavljajo – katere podatke zbira Google, kaj z njimi dela, ali prodaja osebne podatke uporabnikov, kako Google zavaruje zbrane podatke ipd.

Google tako obljublja, da zbranih podatkov ne prodaja, ampak jih v prvi vrsti uporablja za to, da uporabnikom prireja personalizirane oglase. Google podjetjem ponuja storitev "Google AdWords", kjer podjetja določijo profil uporabnikov pri katerih oglaševati, Googla pa na podlagi osebnih podatkov, zgodovine iskanja ipd. izbere, kateri uporabniki ustrezajo želenemu profilu. Google sicer podjetjem ne posreduje natančnih podatkov, ampak uporabnike razdeli v skupine, npr. "25 do 34 let, moški, potuje“.

Personalizacija za "dobro" uporabnika

Z geslom "personalizacija“ Google na svoji spletni strani opravičuje večino načinov zbiranja podatkov. Personalizirani rezultati iskanja, prilagojeni oglasi, všečni posnetki na Youtubu, vse za udobje in boljšo izkušnjo uporabnikov. Zaradi vedno večjega števila tožb, pa se je Google sedaj odločil javno oglaševati možnosti uporabnikov za nadzor nad shranjenimi podatki. 

Tako lahko uporabniki na svojem Google računa pod zavihkom Moj Račun preglujejo svojo zgodovino iskanja, posnetkov, ki so si jih pogledali na Youtubu, kraje, ki so jih ogledali s pomočjo storitve Google Maps, in tudi lokacije, s katerih so se prijavili na enega od svojih računov. Sledenje svojim dejavnostim so lahko uporabniki že poprej izklopili, a mnogi tega do sedaj niso vedeli. Na novourejeni strani je to uporabnikom olajšano. Z enim "klikom“ se lahko reši svoje zgodovine, vsaj navidezno.

Imate popoln nadzor nad svojimi podatki, ampak ...

Ko uporabnik želi izklopiti nek način sledenja (na primer vaša iskanja in dejavnost brskanja) ga Google opozori, da si podjetje pridržuje pravico, da kljub izklopu "zaradi izboljšanja kakovosti rezultatov iskanja uporabi iskanja v aktivnih sejah," in dodaja, da lahko uporabnik, če želi biti anonimen, išče ali brska v načinu brez beleženja zgodovine.

Tudi če uporabnik nima Googlovega računa, to ne pomeni, da mu Google ne sledi. Google namreč tudi zbira podatke t.i. anonimnih uporabnikov, ki uporabljajo Youtube, Google Maps, Google Search in druge Googlove storitve in tudi takrat, ko neuporabnik Google pošlje elektronsko pošto na račun uporabnika Gmaila. "Naš avtomatiziran sistem pregleduje vse vsebine (to vključuje tudi elektronsko pošto), da lahko uporabnikom postreže z relevantnimi storitvami, personaliziranimi rezultati iskanja in prilagojenimi oglasi. Ta analiza se zgodi, ko je vsebina poslana, prejeta in shranjena."

Googlu pač nobeden ne more uiti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.