Slovenija
174 ogledov

Kaj z napitnino, da ne bo prekrška

Natakarica Benjamin Kovač
Študenti. Durs pravi, da so napitnine obdavčene, ministrstvo za finance pa, da jih ni treba prijaviti.

Napitnine se na splošno štejejo za dohodek, ki ga posameznik prejme v zvezi z opravljanjem določenega dela, in so v skladu z zakonom, ki ureja dohodnino, obdavčene. Tako so nam odgovorili na Davčni upravi Republike Slovenije (Durs), ko smo jih vprašali, kako je z napitninami, ki jih dobijo študenti in dijaki, ki delajo prek študentske napotnice. Za odgovor, kako jih prijaviti, pa so nas naslovili na finančno ministrstvo.

Ni treba plus latovščina
“Po našem mnenju v primerih, ki jih navajate, študentje nimajo obveznosti v zvezi s prijavo napitnin davčnemu organu,” pravijo na ministrstvu. Napitnine so namreč po njihovih besedah običajno dosežene v povezavi z delom v okviru zaposlitve pri določenem delodajalcu. “Zato se štejejo za dohodek v zvezi s tem delom ter je način obravnavanja napitnin kot dohodka v zvezi z zaposlitvijo pri delodajalcih različen v smislu transparentnosti oziroma notranjega reguliranja,” pojasnjujejo.

Ali morajo študentje napitnino prijaviti in kako, nam na študentskih servisih niso znali svetovati.

Komentarjev 6
  • Žurnalček 22:42 13.julij 2011.

    Sistem davčne kontrole v gostinskih obratih je takšen , da mora stanje gotovine v blagajni odgovarjati izdanim računom. Če se pojavi višek v natakarjevih žepih-začeti mora prazen ali z minimumom- je to najizrazitejši finančni prekršek . Če bi se to ...prikaži večo tolerilalo, so finančne kontrole gostiln brezpredmetne, ker nobena inspekcija ne bi mogla ugotoviti dejanskega stanja med izdanimi računi in prejeto gotovino.Napitnine se bi morale odvajati v posebno zaprto škatlo ob blagajni in tudi vsak dan knjižiti na račun natakarjev z izplačilom ob plači in s tem obvezo za dohodnino ! Če študentje ne presežejo cenzusa ni niti dohodnine, je pa zato pri redno zaposlenih natakarjih.

  • secufin 11:38 13.julij 2011.

    Uradnikom na DRUS-u predlagam, da gredo malo na pregled podstrešja! Verjetno je hudo luknjasto!

  • VERITA 09:24 13.julij 2011.

    Banana država ima več vrst tolmačenj glede napitnine, pri nas se sploh ne ve, kdo pije in kdo plača. Če kdo dobi napitnino, jo dobi za dobro opravljeno delo in to je dobrovoljna nagrada stranke. Naši "strokovnjaki" bi si morali ...prikaži več nujno dati očistiti možgane. Če sem zadovoljna s frizerjem, z natakarjem, bom še vedno pustila napitnino, to je znano in v uporabi v celem svetu, pri nas pa smo pametni ko hudič in država je pogoltna ko vrag in ne vedo več, kje bi ubogo rajo še oželi. Višek sramote.