Slovenija
13 ogledov

Kaj želijo gradbinci od Pahorja

Predsednik vlade Borut Pahor razmišlja tudi o izrednih ukrepih vlade za sanacijo Žurnal24 main
Premier Borut Pahor popoldne sklical delovni posvet o izrednih razmerah v gradbeništvu. Dogovor o skupnem akcijskem načrtu, ki bi bil podlaga za ustanovitev novega akcijskega telesa.
Danes je graditeljstvo v pristojnosti najmanj petih ministrstev, zato zahtevamo kompetentnega resornega sogovornika, ki se bo z roko v roki z branžo lotil ključnih ukrepov.

"Krčenje gradbenega sektorja se nadaljuje s pospešeno hitrostjo, čeprav je skrčeno že za več kot 40 odstotkov glede na stanje 2008," so nam na vprašanje, na kaj bodo na današnjem sestanku opozorili Boruta Pahorja, povedali na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS)

"Nadaljnje krčenje bi pomenilo ne le dodatnih najmanj 20 tisoč brezposelnih v tej branži, ampak tudi velike negativne učinke na ostale dejavnosti," opozarjajo. Vakuum v našem gradbeništvu bo na naš trg prepustil tujim gradbincem, opozarjajo v GZS.

Za nazaj, sedaj in naprej
Vlado bodo pozvali, naj država plača, kar je iz naslova javnih naročil dolžna, takoj naj zagotovi strokoven pristop k izvajanju javnih naročil in predvidi sankcije za deviacije v postopkih javnega naročanja.

Opozorili bodo na današnje stanje; pravijo, da ni poslov, projektov, investicij, banke umikajo denar iz gradbeništva, javne investicije bodo sredi sezone zaradi propada glavnih izvajalcev zastale.

Za prihodnje od vlade pričakujejo "nove načine financiranja, jasne razvojne prioritete, ki bodo dale pozitiven zagon gospodarstvu in bankam. Zahtevamo recipročnost za vstop naših gradbincev – denimo v Avstrijo," so nam še povedali na GZS.

Predpisov dovolj, samo spoštujejo se ne
"Država sama naj spoštuje zakone," so nam povedali glede potrebnosti novih zakonov in predpisov ter dodali, da so potrebni "hitrejši, cenejši insolvetnostni postopki, zaščita navadnih upnikov; sprememba zakona o DDV – država naj prej vrne DDV od terjatev v stečaju kot v 10 letih; pospeši umeščanje v prostor".
 
"Sistemske razloge za plačilno nedisciplino v Sloveniji bi bilo v veliki meri mogoče izkoreniniti brez dodatnega kopičenja ('inflacije') predpisov z doslednim izvajanjem veljavnih predpisov, ob predpostavki učinkovitega dela sodišč," so še povedali na GZS.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.