Slovenija
71 ogledov

Kajenje iz možganov naredi 'švicarski sir'

Ste še prepričani, da kajenje ne škoduje vašemu zdravju? Žurnal24 main
Ameriški nevrolog Daniel G. Amen je predstavil šokantno primerjavo možganov človeka, ki kadi in pije kavo, z zdravimi možgani.

Znano je, da je kajenje in uživanje drog škodljivo za zdravje. Da pa lahko slednje povzroči takšne spremembe, kot jih je predstavil ameriški nevrolog, pa je za marsikaterega šokantno. Kot je razvidno iz fotografije, je mogoče na levih možganih videti velike črne luknje, ki so posledica kajenja, kofeina in uživanja drog.

"To so mrtva, nedejavna področja možganov, v katerih ni več pretoka krvi,"
pojasnjuje nevrolog Daniel G. Amen. Ob tem pravi, da lahko takšno nepopravljivo škodo naredijo tri skodelice kave in dve škatlici cigaret na dan.

"Pacienti, ki kadijo in pijejo kavo, imajo podobno poškodovane možgane kot bolniki z Alzheimerjevo boleznijo," je opozoril omenjeni nevrolog in dodal, da se takšne poškodbe možganov pri ljudeh kažejo na različne načine. Med najpogostejšimi znaki so slaba zbranost, depresija in "luknje" v spominu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.