Slovenija
0 ogledov

Kajenju v Srbiji je odklenkalo

Po podatkih srbskega ministrstva za zdravje v Srbiji kadi tretjina prebivalstva, Žurnal24 main
V Srbiji je stopil v veljavo zakon, ki kajenje preganja iz delovnih in javnih prostorov. Ukrep so v Srbiji, kjer kadi tretjina prebivalstva, sprejeli pred pol leta, a so dali prizadetim čas, da se nanj pripravijo.

Kajenje je bilo v Srbiji že doslej prepovedano v izobraževalnih ustanovah in bolnišnicah, odslej pa bo prepoved veljala za "vse delovne prostore in skupne javne prostore", torej tudi za gledališča in kinodvorane.

Zakon omogoča vzpostavitev prostorov za kadilce, če so ti ločeni od prostora za nekadilce in opremljeni z ustreznim prezračevanjem. Kavarne, bari in restavracije, ki so manjši od 80 kvadratnih metrov, pa se lahko sami odločijo, ali bodo kadilski ali nekadilski.

Kazen v višini šestine povprečne plače
Zakon prinaša ostre kazni za kršitelje. Kadilcu, ki bo kršil zakon, grozi kazen v višini 5000 dinarjev (47 evrov), kar znaša okoli šestino povprečne srbske plače. Pravna oseba, ki bo kršila zakon, pa si lahko obeta kazen od 500 tisoč do milijona dinarjev (od 4700 do 9400 evrov).

Številni srbski kadilci so se na zakon, ki ga razumejo kot kršitev svojih pravic, odzvali kritično. Po podatkih srbskega ministrstva za zdravje sicer v Srbiji kadi tretjina prebivalstva, letno pa naj bi za posledicami kajenja umrlo 16 tisoč ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.