Slovenija
23 ogledov

Kako bi vlada obdavčila nepremičnine

Zakon ne razlikuje med nepremičninami za prosti čas in tistimi za bivanje. Žurnal24 main
Vlada je v javnost dala prvi osnutek zakona o obdavčenju nepremičnin. Predstavljamo kratko vsebino.

 

 

Predlog zakona o obdavčenju nepremičnin je eden krajših, saj vsebuje le 17 členov. Sodeč po predlogu, bi davek v celoti pobirale občine, ki tudi določijo prispevne stopnje. Davčna osnova bo 80 odstotkov posplošene tržne vrednosti nepremičnine, ki jo bo vlada ugotovila s popisom nepremičnin.

Najnižja prispevna stopnja bo lahko znašala 0,03 davčne osnove, obdavčene pa bodo lahko stanovanjske nepremičnine, poslovne nepremičnine, industrijske nepremičnine, nezazidana stavbna zemljišča, kmetijska in gozdna zemljišča in druge nepremičnine.

Davka pa bodo oproščene nekatere nepremičnine, in sicer kulturni spomeniki, nepremičnine državnega pomena, veleposlaništva, nepremičnine v lasti mednarodnih organizacij ter verski objekti. Plačevanju cesarju, kar je cesarjevega, se bodo lahko izognili tudi tisti, ki bi jim davek ogrozil preživetje. Če vam država v 10 letih ne odmeri davka, potem ta pravica države zastara.

 

Občina bo lahko postala delni lastnik
Zakon pa predvideva tudi do sedaj novo rešitev v slovenskem prostoru, saj bo lahko dolžnik, ki ne bo mogel plačati davka, z občino sklenil dogovor, da občina dolg pretvori v lastniški delež na njegovi nepremičnini.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.