Slovenija
112 ogledov

Kako bo potekalo delo zdravnikov med stavko

stavka Sašo Despot
Kako bo potekalo delo zdravnikov med stavko? Kje so paciente prenaročili in kje jih bodo vseeno sprejemali?

Zdravniki bodo začeli stavkati ob 7. uri. Po jutranjih raportih oziroma predajah dela med izmenami bodo imli sindikalne sestanke na katerih jim bodo sindikalni zastopniki predstavili vzroke za stavko in stavkovne zahteve.

Po sestankih se bodo zdravniki vrnili na oddelke in v ambulante. Tam, kjer obravnavajo predvsem mlajše od 18 let ali starejše od 65, bodo zdravniki delali. Poleg majših od 18 let in starejših od 65 let, bodo obravnavali vse nujne primere, nosečnice in porodnice ter onkološke bolnike, oziroma bolnike s sumom na onkološko bolezen. Prav tako bi normalno potekal operativni program za vse urgentne paciente in paciente mlajše od 18 let in starejše nad 65 let.

UKC Ljubljana: prenaročeni na preiskave v roku od deset do 14 dni

V UKC Ljubljana napovedujejo, da bodo vsi prenaročeni bolniki preiskave opravili v roku deset do 14 dni.  Normalno pa bodo potekale tudi vse preiskave, ki bodo nujne in urgentno delo bo opravljeno na ustaljen način.  V času stavke na UKC Ljubljana ne bodo dajali pisnih izvidov, ampak jih bodo pošiljali naknadno. Bolniki bodo dobili v skladu s pregledom vse recepte ter naročilnice.


Na Interni kliniki, na kliničnem oddelku za kardiologijo bo hospitalno delo potekalo normalno, prav tako tudi v katetrskem laboratoriju. Na oddelku za neinvazivne preiskave srca so že  prenaročili bolnike in bodo opravili preiskave kasneje oziroma bodo dodatno organizirali delo v popoldanskem času, da nadomestijo izpad. V kardiološki ambulanti bodo pregledali vse nujne bolnike, vse starejše od 65 let, nosečnice in tiste bolnike, za katere bo ambulantni zdravnik menil, da bi prenaročitev lahko bila v škodo zdravju. Pri hospitalnih sprejemih na ta dan ne bo sprememb.

Na kliničnem oddelku za žilne bolezni bo delo na bolniškem oddelku v času stavke organizirano v obliki okrepljenega dežurstva. V ambulatnem traktu KO za žilne bolezni bosta delovali  Urgentna angiološka ambulanta in Antikoagulacijska ambulanta, v ostalih ambulantah pa bodo oskrbljeni bolniki, ki bi zaradi prestavitve termina lahko utrpeli poslabšanje zdravstvenega stanja.

Na kliničnem oddelku za pljučne bolezni bo delo potekalo normalno, na kliničnem oddelku za nefrologijo bo delo potekalo neprekinjeno po razporedu.
Na kliničnem oddelku za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni bodo delale vse specialistične ambulante po rednem urniku. Opravili bodo vse nujne prve preglede ter kontrole.  
Na oddelku za gastroenterologijo bo delo bo potekalo po že vnaprej pripravljenem mesečnem razporedu. Ambulantnih bolnikov in posegov ne bodo odjavljali.
Na kliničnem oddelku za hematologijo bo po zagotovilih delo opravljeno v celoti, tako diagnostika kot zdravljenje ter ambulantno delo in dnevna bolnišnica.

Na kliničnem oddelku za hipertenzijo so odpovedali funkcionalna testiranja pri ljudeh mlajših od 65 let in jih prenaročili na nove termine. Na oddelku za interno medicino bo delo potekalo normalno.
Na Kirurški kliniki bo na oddelku za kirurgijo srca in ožilja  delo zdravnikov organizirano tako, da se bodo izvajale samo urgentne operacije, operacije bolnikov starejših od 65 let in operacije otrok.
Na kliničnem oddelku za abdominalno kirurgijo bodo opravljali nujne operacije in operacije bolnikov z rakom prebavil, ki zahtevajo čimprejšen poseg. Organizirano bo delo v urgentni abdominalni ambulanti in v ambulanti na polikliniki za bolnike, pri katerih je prišlo po odpustu iz bolnice do zapletov. Odprta bo tudi ambulanta za endoskopije za nujne endoskopske preglede. Delo na oddelku bodo pokrivali zdravniki, ki so ta dan razpisani za neprekinjeno zdravstveno varstvo.

Klinični oddelek za nevrokirurgijo bo delal v skladu s priporočili okrožnice Fidesa, zagotovljeno bo neprekinjeno zdravstveno varstvo, delovala bo ena operacijska dvorana in ena ambulanta. V skladu z navodili stavke bodo delali tudi na kliničnem oddelku za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline.

Na kliničnem oddelku za travmatologijo bo potekal operativni program, kjer bodo operirali urgentne paciente, paciente mlajše od 18 let ter starejše od 65 let. Na oddelkih bo zagotovljen minimalen standard – vizite in stalna dosegljivost specialista. Urgentna služba bo potekala kot običajno.

Na kliničnem oddelku za torakalno kirurgijo bo delo potekalo nemoteno, na kliničnem oddelku za urologijo bo vizita potekala po ustaljenem postopku, nujni posegi in nujni pregledi pacientov bodo opravljeni, vsi nenujni pacienti pa bodo prenaročeni.
Na kliničnem oddelku za maksilofacialno in oralno kirurgijo bodo v ambulantni dejavnosti pregledani vsi nujni in naročeni pacienti. V enoti operacijske dejavnosti operativni program ne odpade, ker je operativni dan otrok. Vse ostalo delo bo okrnjeno.

Na kliničnem oddelku za anesteziologijo in intenzivno terapijo operativnih strok bodo v času stavke  zagotovili anesteziološke ekipe za vse posege glede na zahteve stavkovnega odbora, kakor tudi za zagotavljanje nepretrganega zdravstvenega varstva. Na kliničnem oddelku za za kirurške okužbe elektivnih operacij ne bo in so prestavljene na teden pozneje. Operirani pa bodo vsi ostali pacienti s septičnimi procesi.

Na urgentnem kirurškem bloku bo delo potekalo nemoteno, to velja tudi za specialistično ambulanto.

Na Nevrološki kliniki bo na kliničnem inštitutu za klinično nevrofiziologijo delo v nevrofizioloških laboratorijih bo potekalo nemoteno (EEG, SEG in EMG laboratoriji). Vse hospitalne konziliarne preglede, za katere jih bodo prosili jutri, bodo opravili.

Na kliničnem oddelku za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo so odpovedali  redne in hitre ambulantne preglede, razen za bolnike, ki so starejši od 65 let. Odpovedali so tudi vse elektivne posege.

Na Stomatološki kliniki bo delo potekalo nemoteno.

Na kliniki za otorinolargingologijo in cervikofacialno kirurgijo bodo delali v treh operacijskih dvoranah in operirali otroke, bolnike z rakom in starejše od 65 let. Ambulantno delo bo potekalo redno v urgentni ambulanti, otroški ambulanti, kancerološki ambulanti. V splošni ORL ambulanti, v subspecialističnih ambulantah, vključno z Avdiovestibulološkim centrom in Centrom za motnje glasu, govora in požiranja bodo pregledovali otroke, starejše od 65 let ter tiste, pri katerih bi lahko prišlo do bistvenega poslabšanja kronične bolezni, če ne bi bili pregledani.

Na Ortopedski kliniki popoldanskega programa ne bo, bolnike pa so prestavili. Na Polikliniki bo potekalo delo v štirih ambulantah, tako kot vsak dan. Ena od teh je urgentna, kjer sprejemajo ljudi z napotnico nujno. Delovala bo normalno. Prav tako otroška ambulanta.

Na kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja bodo pregledani vsi otroci in odrasli bolniki, starejši od 65 let in vsi urgentni bolniki. nike. Manjši del pacientov bo prenaročenih in pregledanih v čim krajšem možnem času. Na dermatoventološki kliniki bodo paciente, ki ne spadajo v eno od kategorij, ki jih morajo pregledati,  prenaročili.

Zaradi manjših težav ne hodite v bolnišnico

V UKC Maribor bodo, kot pravijo, nenujne operacije pri bolnikih, starih med 18 in 64 let,  prestavili na drug najbližji termin. Predstavnik Fidesa v mariborskem UKC Boris Rižnar poziva ljudi, naj se v četrtek odpovedo prihodu v bolnišnico, če imajo manjše težave. "Mislim, da zamik za 14 dni ne bo poslabšal njihovega stanja," je dejal in dodal, da zaradi tega ne bo prišlo do podaljšanja čakalnih vrst.

V celjski bolnišnici pa so napovedali, da bodo bolnike, ki so stari med 18 in 65 let in so bili naročeni bodisi za pregled bodisi za poseg za četrtek, prenaročili in jih operirali najpozneje do 12. junija.

Stavka bo potekala tudi v Psihiatrični bolnici Begunje. Za STA so pojasnili, da si bodo pa prizadevali, da bodo imeli bolniki zaradi stavke čim manj težav. "Tako kot drugje bomo na običajen način poskrbeli za vse bolnike z nujnimi stanji, za mlajše od 18 let in za starejše od 65 let. Tisti ambulantni bolniki, ki na dan stavke ne bodo pregledani, so ali še bodo prenaročeni," je pojasnil psihiater Andrej Žmitek.

V zdravstvenih domovih po 20. uri dežurstva kot običajno

V Zdravstvenih domu Ljubljana bo delo od 7. ure zjutraj do 20. ure bo delo v ambulantah potekalo po stavkovnih pravilih, od 20. ure dalje pa do kot običajno dežurala pediatrična nujna medicinska pomoč, zobozdravstvena nujna medicinska pomoč ter služba nujne medicinske pomoči v UKC Ljubljana.
Bolnikov ne naročajo na ure, v otroških in šolskih dispanzerjih bodo pregledali tiste mladoletne bolnike, ki bodo prišli v ambulanto, a delo bo potekalo počasneje.
V zobozdravstveni in družinski medicini bosta delali ena ali dve ordinaciji, ki bosta sprejemali nujne bolnike in tiste, starejše od 65 let. V teh ambulantah se bodo zdravniki menjavali. V specialističnih ambulantah so naročene bolnike prenaročali.

V mariborskem zdravstvenem domu bodo v času stavke poskrbeli za vse nujne primere, posebnih težav ne pričakujejo, so pojasnili za STA. Koliko zdravnikov se bo pridružilo stavki, v vodstvu zdravstvenega doma nimajo. Vsi zdravniki bodo stavkali na delovnih mestih.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • xy 14:26 28.maj 2015.

    Napačen naslov. Pravilen bi bil Kako bo potekalo NEDELO zdravnikov med stavko? nIč kaj drugače kot drugače, kavica, 2 urni klepeti z bolniki preko vrste, kavica, sprehajanje okoli KC od lokala do lokala kjer bodo razlagali kako so obremenjeni in ...prikaži večin premalo plačani, popoldne pa v privatno ordinacijo, kjer bodo mastno služili a na srečo tudi delali. Jutri zjutraj pa bodo prišli v običajni delovni ritem in se spočili od napornega dela pri privatniku.