Slovenija
344 ogledov

Kako bomo volili po novem

Lokalne volitve 2018 Anže Petkovšek Volilne skrinjice za lokalne volitve
Predsednik republike Borut Pahor bo danes gostil pogajalce parlamentarnih strank na drugem krogu pogovorov o spremembah volilne zakonodaje.

Na mizi imajo tri različice: predlog sprememb volilnih okrajev ter predloga za njihovo ukinitev z uvedbo obveznega relativnega ali absolutnega prednostnega glasu.

Po odločitvi ustavnega sodišča, ki je decembra lani sklenilo, da je 4. člen zakona o določitvi volilnih enot za volitve poslancev v DZ, ki določa tudi območja volilnih okrajev, v neskladju z ustavo, pristojni zdaj iščejo rešitve za odpravo neustavnosti. Zakonodajalec ima pri pri tem dve možnosti: ena je preoblikovanje volilnih okrajev, druga pa njihova ukinitev in uvedba prednostnega glasu.

V skladu s tem so na ministrstvu za javno upravo pripravili tri predloge zakonskih sprememb. Predlog preoblikovanja volilnih okrajev sicer za zdaj zajema le tretjo in osmo volilno enoto, za preostale pa bo potrebnega še nekaj dela. Tudi zato ni pričakovati, da bi že danes pogajalci dosegli odločilen konsenz.

Za zdaj sicer kaže, da so stranke bolj kot preoblikovanju okrajev naklonjene njihovi ukinitvi in uvedbi obveznega prednostnega glasu. Na ministrstvu za javno upravo so pripravili dva osnutka novele zakona o volitvah v državni zbor: eden predvideva uvedbo obveznega absolutnega prednostnega glasu, drugi pa obveznega relativnega prednostnega glasu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Elizabeth_William 12:29 16.maj 2019.

    Google je plačal za vsak teden dela na spletu od doma 5000 do 8000 evrov. Prvi teden zaslužim 7286 evrov od Googla in sem redni študent in delam 2 uri na dan v prostem času. vsaka oseba se lahko pridruži ...prikaži več temu delu in začnee zaslužiti s tem, daa sledi tej strani. ...... ➤➤➤➤➤➤➤ www.WebJob98.Com