Slovenija
1287 ogledov

Kako boste glasovali na volitvah, če boste v karanteni?

Volišče v Ljubljani Anže Petkovšek Volišče v Ljubljani na predčasnih volitvah v Državni zbor 2018.
Državna volilna komisija (DVK) je na današnji seji odprla razpravo o možnih oblikah glasovanja volivcev v karanteni ali izolaciji.

Državna volilna komisija je sklenila, da bodo prihodnji teden organizirali sestanek z ministrstvom za zdravje, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) in strokovno skupino, je za STA povedal direktor službe DVK Dušan Vučko. Po njegovih navedbah bodo na sestanku prisotni vsi zainteresirani člani DVK, obetajo pa si, da bodo dobili odgovore na odprta vprašanja.

Dokončno bo DVK o teh vprašanjih odločala kasneje, predvidoma pa preden bodo začeli teči roki za volilna opravila.

DVK se je na seji ukvarjala z vprašanji, kaj glede glasovanja v času epidemije covida-19 sploh je v njihovi pristojnosti, in iskala možne rešitve znotraj zakona o volitvah v državni zbor. Poleg tega so razpravljali, kaj in kako bo z glasovanjem po pošti ter kaj, kako in kdaj z glasovanjem na domu. Ob tem so se seznanili s pravnimi, organizacijskimi in logističnimi vidiki, je za STA povedal Vučko.

Po njegovih besedah ne obstaja epidemiološki scenarij, po katerem volitev ne bi bilo. "Volitve bodo, ker morajo biti," je dejal.

Poleg tega je Vučko potrdil, da se bodo člani DVK v četrtek udeležili pogovora pri predsedniku republike Borutu Pahorju, kjer jih bo uradno obvestil o svoji odločitvi o razpisu letošnjih rednih volitev v DZ. Razpisal naj bi jih 9. februarja, volilna opravila pa naj bi začela teči 14. februarja.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 14
 • Avatar Anion6anion
  Anion6anion 09:22 19.januar 2022.

  Kdo mi bo preprečil da grem obkrožiti tistega ki mu jaz zaupam.? Nihče! Če bo samo en ukrep, ki bi preprečevala ali omejeval svobodno izbiro ,bo to že poraz demokracije.

 • Avatar Leon
  Leon 06:50 19.januar 2022.

  V kolikor bodo na dan volitev veljale sedanje razmere potem bo nekdo "ukradel "volilne glasove vsem tistim ,ki ne bodo mogli na volišča.

 • Albatroz 05:07 19.januar 2022.

  Ni razlike vsi so enaki, sedaj obljubljajo potem kradejo. Eni odstopijo druge odstranijo tisti glavni pa so vedno na položaju tudi če so neizvoljeni.