Slovenija
2741 ogledov

Kako boste izplačali krizni dodatek študentom? Še ne vemo.

Denar, evro Profimedia
Na ministrstvu še ne vedo, kako in kdaj bodo izplačali solidarnostni dodatek študentom.

"Na vprašanja, ki ste nam jih zastavili, bomo odgovorili v prihodnjih dneh. Takoj, ko bomo lahko podali natančne informacije, vam jih sporočimo, danes pa to še ni mogoče," so nam v sredo odgovorili na ministrstvu za izobraževanje.

Zanimalo nas je, kdaj bodo izplačali dodatek in kje bodo dobili potrebne podatke. Protikrizni zakon je namreč določil, da se vsem rednim študentom s stalnim bivališčem v Sloveniji do 30. aprila izplača enkratni solidarnostni dodatek 150 evrov.

Zakon je bil sprejet 2. aprila, na ministrstvu pa še dva tedna po sprejemu zakona očitno ne vedo, kako in kdaj bodo izvedli izplačilo.

Ministrstvo najbrž ima podatke o redno vpisanih študentih, stalno bivališče bi morali preverjati v registru prebivalstva, ki ga vodi ministrstvo za notranje zadeve, podatke o transakcijskih računih pa ima finančna uprava. Protikrizni zakon ne daje posebnega dovoljenja za obdelavo teh osebnih podatkov iz različnih evidenc.

A informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik nam je pojasnila, da s pridobivanjem osebnih podatkov za izplačilo enkratnega solidarnostnega dodatka študentom ne bo težav.

Po določbah točke c prvega odstavka 6. člena Splošne uredbe o varstvu podatkov se obdelava osebnih podatkov (na primer zbiranje, beleženje, priklic, vpogled, uporaba, razkritje s prenosom, razširjanje ali drugačno omogočanje dostopa) šteje za zakonito, če je obdelava potrebna za izpolnitev zakonske obveznosti, ki velja za upravljavca.

Gre za izpolnjevanje zakonske obveznosti, tako da ...

"V primeru izplačila enkratnega solidarnostnega dodatka rednim študentom gre za izpolnjevaje zakonske obveznosti, ki jo izplačevalcu nalaga zakon (58. člen ZIUZEOP), zato se po mnenju informacijskega pooblaščenca kot pravna podlaga za obdelavo osebnih podatkov študentov, ki jim po zakonu pripada navedeni dodatek, šteje zgoraj citirana (c) točka prvega odstavka 6. člena Splošne uredbe o varstvu podatkov. Izplačevalec enkratnega solidarnostnega dodatka rednim študentom je tako kot upravljavec osebnih podatkov na podlagi citirane (c) točke prvega odstavka 6. člena Splošne uredbe o varstvu podatkov po mnenju IP za določen čas upravičen vzpostaviti evidenco upravičencev in izplačil enkratnega solidarnostnega dodatka rednim študentom in za te namene bodisi iz svojih zbirk osebnih podatkov ali pa iz zbirk osebnih podatkov drugih upravljavcev (ob upoštevanju načela najmanjšega obsega podatkov) pridobi tiste osebne podatke, ki so potrebni za namene izvedbe izplačila enkratnega solidarnostnega dodatka," so nam pojasnili v uradu informacijske pooblaščenke.

"Po mnenju IP bi se kot primarna evidenca, iz katere bi se pridobili osebni podatki upravičencev do izplačila enkratnega solidarnostnega dodatka rednim študentom, lahko uporabila eVŠ evidenca študentov in diplomantov, ki jo v okviru Evidenčnega in analitskega informacijskega sistema visokega šolstva v Republiki Sloveniji (eVŠ) na podlagi 81.c in 81.e člena Zakona o visokem šolstvu vodi ministrstvo, pristojno za visoko šolstvo (Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport) in se uporablja za potrebe ugotavljanja upravičenosti pravic študentov do študija in drugih pravic v breme javnih sredstev ter za druge, za zakonom določene namene. Osebne podatke upravičencev do enkratnega solidarnostnega dodatka rednim študentom, ki se ne vodijo v eVŠ evidenci študentov in diplomantov in so nujno potrebni za izplačilo navedenega dodatka, pa bi lahko izplačevalec po mnenju IP na podlagi citirane (c) točke prvega odstavka 6. člena Splošne uredbe o varstvu podatkov na zahtevo pridobil od drugih upravljavcev, npr. Ministrstva za notranje zadeve, ki vodi Register stalnega prebivalstva in od AJPES, ki vodi Register transakcijskih računov,« pravijo pri informacijski pooblaščenki.

Skladno s šestim členom uredbe je obdelava osebnih podatkov zakonita, če je izpolnjen vsaj eden od naslednjih pogojev:

(a) posameznik, na katerega se nanašajo osebni podatki, je privolil v obdelavo njegovih osebnih podatkov v enega ali več določenih namenov;

(b) obdelava je potrebna za izvajanje pogodbe, katere pogodbena stranka je posameznik, na katerega se nanašajo osebni podatki, ali za izvajanje ukrepov na zahtevo takega posameznika pred sklenitvijo pogodbe;

(c) obdelava je potrebna za izpolnitev zakonske obveznosti, ki velja za upravljavca;

(d) obdelava je potrebna za zaščito življenjskih interesov posameznika, na katerega se nanašajo osebni podatki, ali druge fizične osebe;

(e) obdelava je potrebna za opravljanje naloge v javnem interesu ali pri izvajanju javne oblasti, dodeljene upravljavcu;

(f) obdelava je potrebna zaradi zakonitih interesov, za katere si prizadeva upravljavec ali tretja oseba, razen kadar nad takimi interesi prevladajo interesi ali temeljne pravice in svoboščine posameznika, na katerega se nanašajo osebni podatki, ki zahtevajo varstvo osebnih podatkov, zlasti kadar je posameznik, na katerega se nanašajo osebni podatki, otrok.

Točka (f) se ne uporablja za obdelavo s strani javnih organov pri opravljanju njihovih nalog.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.