Slovenija
64 ogledov

Kako brez doplačila dobiti več

Jana Huč Uršič (desno) in Manca Novinec, ZPS (Foto: Aleksandar Lukić) Žurnal24 main
V petkovem Žurnalu24 pišemo: Socialna očala. Nekatere optike jih ponujajo tudi več sto, ugotavlja ZPS.

Nasvet. Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) ljudi poziva, naj tudi pri uveljavljanju pravic iz zdravstvenega zavarovanja primerjajo ponudbo. “Tudi brez doplačila lahko potrošniki s primerjavo ponudbe dobijo več,” trdijo.

ZZZS dal 12 tisoč evrov
Financiranje. ZPS je od zavoda za zdravstveno zavarovanje za izvedbo projekta prejela 12 tisoč evrov. Za celoten projekt (analizo trga, izvedbo anketiranja med ponudniki pripomočkov za vid, anketiranja potrošnikov ter za vzpostavitev celovite informacije o ponudbi očal na recept) jih potrebujejo 36 tisoč.

Nekatere optike imajo v ponudbi tudi več sto brezplačnih tako imenovanih socialnih očal ali očal na recept. Katere so to, preverite na spletnem naslovu http://www.zps.si/nega-sport-zdravje/zavarovanje-in-pravice-pacientov/optiki.html?Itemid=626.

Pogodbe s 162 optikami
Z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) ima pogodbo o dobavljanju pripomočkov za vid na naročilnico 162 optik. Od marca letos, ko je začela veljati pravica do brezplačnih očal, do konca septembra so optike na naročilnico izdale skoraj 70 tisoč očal.

Imate dopolnilnega?
Do socialnih očal so upravičeni potrošniki, ki pri oftalmologu iz javne zdravstvene mreže pridobijo naročilnico. Ob tem Jana Huč Uršič z ZPS izpostavlja, da je to sicer pravica iz obveznega zavarovanja, vendar 90 odstotkov zneska pokrije dopolnilno zavarovanje. To pomeni, da boste morali – če dopolnilnega zavarovanja nimate – pri socialnih očalih 90 odstotkov cene doplačati sami.

Izkušnje potrošnikov, ki jih je ZPS zbrala prek obrazca na spletu, kažejo: očala na recept so slaba ali nekakovostna. Večina potrošnikov zato pri nakupu raje doplača in večina kar več kot 150 evrov.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.