Slovenija
23 ogledov

Kako do brezplačnega vrtca

Iz poškodovanih enot vrtca Viški gaj so starši septembra izpisali 213 otrok, okt Žurnal24 main
Vrtci in občine so od šolskega ministrstva šele en mesec pred rokom dobili vsa navodila za plačevanje varstva za starše z več otroki.
 

Miniintervju: Nada Verbič, ravnateljica vrtca Jelka

O novostih na oglasni deski

Kako bodo starši obveščeni, da morajo izpolniti formular?
Že na začetku julija smo starše prosili za podatke za drugega otroka in jih seznanili s spremembo. Zdaj so vse informacije na spletni strani vrtca, na oglasni deski in na portalu ministrstva.
Ali pričakujete zaplete in negodovanje staršev zaradi izpolnjevanja dodatnega obrazca?
Ne. Vse nevšečnosti pa bomo obravnavali individualno s starši.
Kaj novost pomeni za vrtec?
Za nas to pomeni predvsem dodatno vodenje evidenc, pa tudi nekaj več dela za računovodski servis. D. G.

V številnih vrtcih, ki smo jih poklicali, še vedno ne vedo, kaj natančno morajo starši narediti, da septembra ne bodo več dobili položnice za svojega drugega, tretjega ... otroka v vrtcu. Obrazca še niso videli, pravijo, novih navodil nimajo.

Konec zmede?
Z novostmi v vrtcih niso seznanjeni tudi zaradi dopustov, pravijo, vendar pa bo zmede zdaj očitno konec. Od danes je namreč na spletu in v knjigarnah že mogoče dobiti vlogo za oprostitev plačila vrtca. Res pa je, da je ministrstvo za šolstvo in šport z vlogo in pravilnikom čakalo skoraj do zadnjega, tako da morajo starši, ki so formularje za vpis že izpolnjevali spomladi, vlogo za oprostitev plačila urejati naknadno in jo oddati najpozneje do 31. avgusta letos.

Pravila in roki
Pomembno je vedeti, da morajo starši, ki drugega otroka v vrtec vpisujejo na novo, vlogo oddati, medtem ko staršem, ki imajo otroke že v vrtcu, tega ni treba. Do brezplačnega vrtca za drugega ali tretjega otroka bodo upravičeni samodejno, na podlagi že izdanih odločb. Še vedno pa velja, da morajo vloge za znižanje plačila vrtca za prvega otroka oddajati do 15. novembra tekočega leta, tisti, ki otroka vpisujejo prvi, pa najpozneje 15 dni pred predvideno vključitvijo.

 

To ni motiv za drugega otroka

"Morda se bo poznalo pri rodnosti, čeprav to ni razlog, da bi se odločila za drugega otroka."
Mojca Vodušek, frizerka

"Meni je všeč. Je pa problem, če imaš enega že v šoli, drugi pa je v vrtcu, saj s tem ne pridobiš ničesar."
Maja Cirman, diplomirana zgodovinarka

"To je kompleksna zadeva, danes mladim pri odločitvi za otroke ni tako preprosto, kot je bilo nam."
Karmen Zupanc, svobodna kulturnica

Vloge morajo biti enotne
Ker vse do konca junija vrtci niso vedeli, kaj svetovati staršem glede oprostitve plačila, so si ponekod ta določili sami. V Vrtcu Pobrežje v Mariboru so tako starši ob vpisu drugega otroka podpisali posebno izjavo. Taki obrazci pa ne bodo veljavni, na ministrstvu za šolstvo namreč opozarjajo, da je vloga za oprostitev plačila enotna in ena sama. Starši torej morajo avgusta izpolniti in oddati vlogo za oprostitev plačila, sicer jim pravice do brezplačnega vrtca ne bodo priznali in bodo morali plačati polno ceno.

Zasebni vrtci
Popolnoma ista pravila veljajo tudi v zasebnih vrtcih. V Malem princu so nam potrdili, da bodo vloge za oprostitev plačila posredovali staršem, ki jih morajo vrniti prav tako do konca meseca.

Obrazec in oddaja
Staršem je vloga za oprostitev plačila vrtca za drugega in preostale otroke iz iste družine, ki so v vrtec vključeni hkrati, na voljo na spletni strani ministrstva za šolstvo in šport (MŠŠ), objavljamo ga tudi na naši spletni strani. V obrazec, gre za eno stran lista A4, starši vpišejo svoje in otrokove osnovne podatke.

Kdo zbira obrazce
Ponekod jih zbirajo vrtci, drugje občine. Najbolje je, da se o tem, kam oddati vlogo, starši pozanimajo najprej kar v vrtcu, ki ga bo obiskoval otrok, za katerega ne bo treba plačati varstva.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.