Slovenija
55 ogledov

Kako do službe za nedoločen čas

Minister Ivan Svetlik (Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Stimulacija. Novi zakon: če delavec sam prijavi zaposlovalca na črno, inšpektor delavca ne oglobi.

Zakon. “Delodajalec, pri katerem se bo odkrilo, da je zaposloval na črno, bo moral za delavca plačati vse prispevke in davke ter plačo za tri mesece pred ugotovitvijo te kršitve. Tako kot do zdaj mu bo moral poleg tega v treh dneh izdati pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas.” Tako je eno od novosti zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno včeraj predstavil minister za delo Ivan Svetlik. Napovedal je tudi okrepitev nadzora.

Zakaj ni zaposlitev?
Nadzor
. Inšpektorji delodajalcem, ki so zaposlovali na črno, lani niso izrekli niti enega ukrepa o zaposlitvi za nedoločen čas (kar omogoča zakon), čeprav je bilo odkritih 387 delodajalcev kršiteljev. Letos je bilo od januarja do julija odkritih 226 delodajalcev, ki so zaposlovali na črno, le enemu delavcu pa je bila v podpis dana pogodba za nedoločen čas. Odgovor ministrstva, kje je razlog za to, pričakujemo jutri.

Tudi dvojne globe
Novi zakon prinaša višje globe: za pravne osebe segajo do 15 tisoč, pri posameznikih do dva tisoč, pri samozaposlenih pa do 12 tisoč evrov. Določene so v fiksnih zneskih in ne bodo več omejene z najnižjo in najvišjo kot danes (izbere jo inšpektor).

Prekrškarjem, ki jih bo inšpekcijska služba zalotila že drugič, bo lahko izrečena dvojna globa.

Omejitev sosedske pomoči
Predlagani zakon omejuje tudi sosedsko pomoč (ta se ne more opravljati tam, kjer pravna oseba ali samozaposleni izvaja svojo dejavnost), osebno dopolnilno delo se omejuje z letnim dohodkom do šest tisoč evrov in se bo prilagajalo vrednosti minimalne plače, pri kratkotrajnem delu se širi seznam ljudi, ki ga lahko opravljajo (zunajzakonski partnerji, partnerji v registrirani istospolni skupnosti ter starši in otroci partnerja, če vsi ti živijo na istem naslovu). Več o spremembah na spletni strani www.mddsz.gov.si.

Oglaševalske agencije, ki bodo objavile oglas nekoga, ki nima prijavljene dejavnosti ter oglašuje delo in storitve, ki se opravljajo na črno, bodo sankcionirane.

Iz carine v upravo
Novi inšpektorji prihajajo s carinske uprave, delo pa bodo začeli, ko bo zakon začel veljati.

In kdaj bo to? Po javni razpravi bo romal na vlado, nato pa v državni zbor. Tri mesece potem, ko ga bo ta sprejel, bo začel veljati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.